[AUDIO] Din cauza pagubelor şi a tăierilor ilegale, Garda Forestieră Timişoara a retras atestatele de exploatare a trei Ocoale silvice din Caraş-Severin
Prejudiciile silvice din câteva fonduri forestiere cărăşene au condus la retragerea atestatelor de exploatare ale Ocoalelor silvice: Bozovici, Rusca Montană şi Nera din cadrul Direcţiei silvice judeţene, a declarat pentru Radio Reşiţa comisarul şef al Gărzii Forestiere Caraş-Severin, George Săvianu:
Articol editat de Gerhard Chwoika, 5 noiembrie 2021, 11:59 / actualizat: 5 noiembrie 2021, 13:31
„Garda Forestieră, ca atribuţie principală are şi executarea controalelor complexe de fond în baza planurilor de control, revizuite periodic la toate structurile de administraţie silvică, indiferent de forma de proprietate. Menţionez faptul că, Garda Forestieră în cuprinsul inspecţiilor parţiale sau de fond are ca participanţi delegaţi angajaţi ai entităţilor controlate. NU există niciun caz în derularea controalelor respective de a inventa pagube aduse pădurii sau controale făcute cu exces de zel. Identificarea pagubelor şi încadrarea acestora pe litera şi în spiritul legii s-a făcut corect de fiecare dată. Pagubele pentru care s-a propus ridicarea certificatelor de atestare la ocoalele nominalizate, depăşesc de zeci şi sute de ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior. Ca o paranteză, certificatele de atestare se anulează în cazul în care paguba produsă prin tăieri ilegale, depăşeşte de cinci ori valoarea unui metru cub de masă lemnoasă pe picior.
Ca o scurtă recapitulare pagube au fost descoperite la:
Ocolul silvic Bozovici au fost identificate 668,71 mc în valoare de 193.414, 4 lei şi au fost înaintate către Parchet 30 de plângeri penale.
Ocolul silvic Rusca Montană au fost identificate 171 mc cu o valoare de 55.077 lei într-un singur parchet.
Ocolul silvic Nera sunt deja identificate câteva mii de cioate provenite din tăieri ilegale în cantoanele silvice. Controalele la acest ocol sunt în faza de finalizare, urmează raportul final.
După întocmirea raportului final, inspectorul şef al Gărzii Forestiere Timişoara, Amar Ienea va emite un comunicat de presă.
Facem menţiunea că, din cauza personalului de control subdimensionat, raportat la întregul fond forestier al judeţui Caraş-Severin, nu s-au putut verifica toate ocoalele silvice din cadrul Direcţiei silvice judeţene, Procedura de control este în derulare. Nu vom omite şi nu vom înceta aceste verificări. Neregulile privind respectarea regimului silvic, după cum s-a constatat pleacă direct din pădure. Totul se derulează în condiţiile legii şi conform competenţelor abilitate. Mai mult decât atât, rezultatul acestor controale au dus la reducerea tăierilor ilegale la nivelul trimestrului III al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut raportat la întregul fond forestier al judeţului nostru.„