Turcii de la Eti Bakir vor crea 800 de locuri de muncă în Clisura Dunării. Deocamdată statul tergiversează începerea exploatării cuprului
La jumătate de an de când Eti Bakir, cea mai importantă companie minieră din Turcia a cumpărat Moldominul, societate aflată în lichidare de 10 ani, exploatarea cuprului de la Moldova Nouă nu poate încă începe.
Articol editat de Mirabela Afronie, 3 noiembrie 2021, 10:53
Exploatarea cuprului de la Moldova Nouă, al doilea cel mai mare zăcământ din România nu poate începe din motive pur birocratice, a declarat primarul Ion Chisăliţă în cadrul emisiunii Banatul în direct. Edilul a precizat că Eti Bakir, compania turcă ce a cumpărat Moldominul a primit atestatul de exploatare, însă Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale tergiversează acordarea licenţei.
Primarul Ion Chisăliţă: După ce au cumpărat aceste active, așa cum este prevede legea statului roman, lor le trebuia acordată automat licența de exploatare a cuprului. Doar că birocrația din România, Agenția Națională a Resurselor Minerale, imediat de după ce s-a primit avizul Ministerului Economiei a tergiversat această problemă invocând tot felul de lucruri. Până la urmă s-a ajuns în instanţă, au fost două înfățișări la Tribunalul Caraș-Severin și la Curtea de Apel Timişoara, în ambele situaţii, ANRM-ul nu a putut să dovedească nimic, din acest motiv începem să sperăm că licența va fi transferată foarte repede celor de la Eti Bakir din Turcia.
Moldomin are valabilă, până în 14 mai 2022, licența de exploatare a celui de-al doilea cel mai mare zăcământ de cupru din România, Toate bunurile Moldomin, societate aflată în lichidare de 10 ani, revin companiei Eti Bakir, în urma licitaţiei organizate de firma lichidatoare. Rezervele de cupru sunt estimate la circa 200 de milioane de tone, ceea ce însemnă aproximativ 30% din rezervele naţionale. Licenţa de exploatare a Moldomin este valabilă până în 14 mai 2022.
Primarul oraşului Moldova Nouă, Ion Chisăliţă consideră că problema locurilor de muncă din Clisura Dunării va fi rezolvată de turci, precizând că în prima fază vor fi angajate 800 de persoane.
Primarul Ion Chisăliţă: Vor avea de gând să funcționeze cel puțin în prima parte cu câteva sute de angajați, am auzit și o cifră de circa 800 de persoane și cred în aceste condiții putem să avem speranțe că lucrurile la Moldova Nouă se vor schimba. Forța de muncă care este necesară în Moldova Nouă va veni inclusiv de dincolo de Berzasca, Socol şi de ce nu Valea Almăjului, așa cum s-a întâmplat și în anul 2011 când la Moldova Nouă, o multinațională din domeniul automotivelor a creat aproximativ 2.000 de locuri de muncă şi a dublat bugetul local.
Primarul Ioan Chisăliţă a afirmat că acest lucru se va întâmpla şi acum pentru că sume importante vor ajunge la bugetul Primăriei Moldova Nouă.
Potrivit Legei Redevenţei care a fost reînnoită anul trecut, 50% din licenţă va aparţine Primăriei Moldova Nouă, o cotă parte mare va merge către Consiliul Judeţean Caraş-Severin, aproximativ 30% şi doar 20% la statul român. Dacă facem calculul doar la un milion de euro valoarea redevenţei, Primăria Moldova Nouă îşi va dubla bugetul din surse proprii.