Tehnologia la zi – Apple revine, reinventează și inovează
Dacă în urmă cu aproape o lună vorbeam aici la „Tehnologia la Zi” despre Noul iPhone 13 și marea lansare Apple, care nu a mai fost prea mare, și vă spuneam, despre faptul că de 10 ani încoace Apple vine, de la an la an, cu tot mai putin curaj și cu tot mai puține invoații și cu un design tot mai lipsit de noutate și ingeniozitate în materie de telefoane inteligente, ei bine…
Articol editat de Ovidiu Babolea, 23 octombrie 2021, 12:21
Gigantul care pe vremea lui Steve Jobs, îndraznea! Datorită căruia întreaga planetă posesoare de telefoane inteligente, astăzi, dă cu degetul pe un ecran, cel care până acum 10 ani dădea tonul în tehnologie și futurism și care în 14 septembrie a lansat și prezentat niște banalități ca fiind noutatea absolută.
Acest gigant care parcă parea adormit…. iată că s-a trezit!
Început TECH de săptămnă
La începutul acestei săptămâni, care acum se apropie de final, în 18 octombrie, Apple a revenit cu livestream-ul Dezlănțuit –Unleashed-, iar de data aceasta dorințele multora s-au adeverit.
Acum însă inovația nu a mai venit pe materie de telefoane și nici pe materie de desktop-uri, ori chiar laptop-uri… iar inovația, așa cum spun și jurnaliștii de pe zonă, Zona IT, în clipul despre Apple de pe canalul de YouTube – PlayGround, inovația este una de proporții nemăsurabile…
Portabile din nou
Mai mult chiar… dacă vorbim despre viitor… Alți jucători de pe piață, cum ar fi Intel, AMD, nVidia, ar trebui să rămână alerți și atenți, pentru că Apple redă omenirii portabilitatea, acolo unde ea a dispărut din foamea altora după putere hardware și nu numai.
Așadar este vorba despre noile Laptop-uri, că altfel nu știu cum să le zic, cu Apple Sillicon, adică procesoare Apple pe arhitectură ARM , iar modul în care au venit în prim plan acestea… este o adevărată revoluție tech.
Putere mare energie mică
Atunci când vorbim despre procesoare pe arhitectură ARM, vorbim despre procesoare de telefon, băgate într-un laptop. Adică, despre putere de calcul foarte mare, cea mai mare în cazul chip-urilor de pe telefoanele Apple de top, mai mare decât orice de pe piață în prezent, dar la un consum foarte mic! Echilibrul perfect pentru portabilitate.
Povestea însă nu se încheie aici, pe lângă frații mai mari al primului astfel de procesor folosit de Apple, M1, care a adus potențial și putere confirmată și afirmată până și de haterii companiei Apple, așadar pe lângă M1 Pro și M1 Max, noile și renăscutele MacBook Pro vin și cu alte lucruri spectaculoase.
Autonomie uriașă
Lucruri care schimbă conceptul de Laptop așa cum îl știm – mai ales că în ultimii ani laptop-urile din desktop-uri portabile au redevenit tot mai fixe, Apple aduce de la dimensiuni și greutate reduse cu putere de procesare care bate orice competitor dependent de priză, flămând de curent și tot greu de transportat și manevrat, o baterie care promite autonomie de 21, respectiv 17 ore de redare video în continuu.
Iar încărcarea pare că este de tipul fast-charge!
Iar astfel Apple redă omenirii portabilitatea laptopurilor. Pentru că dacă stăm puțin și ne gândim sincer… Laptop-urile de astăzi, sunt oricum vrem să fie, sau să le spunem, numai portabile NU!
Fața lui iPhone pe MacBook Pro
Pe lângă asta însă Apple a reintrodus porturi și sloturi pe care la un moment dat, din exces de zel, le-au scos… acum prezentându-le în stilul specific, iarăși ca pe o noutate și invenție inovatoare… și au mai dotat noile MacBook Pro-uri cu tot felul de chestii faine.
De la ecran cu margini extrem de subțiri, la cameră mult îmbunătățită față de cele din trecut, până la bretonul (notch-ul) specific iPhone-urilor – direct pe fața laptopului.
- Noul MacBook Pro vine în două variante: de 16 inci și de 14 inci;
- Touch Bar-ul nu mai există. În schimb, se întoarce MagSafe-ul, alături de un port HDM și un slot pentru carduri SD;
- Ecranele au fost binecuvântate cu ProMotion la 120Hz pentru tranziții mai fluide;
- Pentru a face și mai mult loc ecranului, Apple a decis să introducă, uhm, un notch pe post de cameră web;
- Camera în sine a fost îmbunătățită, oferind rezoluție 1080p, iar Apple menționează că performanța acesteia în medii întunecate a crescut vizibil;
- Sistemul audio a fost refăcut, iar acum include tweetere și woofere mai mari pentru calitate a sunetului mai bună;
- Modelul de 14 inci are un preț de pornire de 2000 de dolari, în vreme ce varianta de 16 inci începe de la 2500 de dolari.
Prețul fiind unul… dacă îmi permiteți, chiar avantajos! Mai ales dacă ținem cont că, în plină criză de chip-uri și de plăci video, chiar și pentru laptopuri obișnuite, prețul acestor componente este, la vârf, chiar dublul acestor MacBook Pro cu totul.
M1 Pro și M1 Max
Seria de procesoare M1 tocmai fost completată de M1 Pro și M1 Max, procesoare cu o peroformanță uluitoare, peste ceea ce deja oferea incredibilul chip M1, astfel Pro și Max intrând în forță pe partea de performanță.
Apple susține că M1 Pro este cu 70% mai rapid față de originalul M1, iar procesorul grafic este de două ori mai rapid. Chip-ul este conceput pentru a suporta până la 32GB de RAM, cu o lățime de bandă de 200GB/s.
M1 Max este fratele cel mare și tare. Acesta suportă 64GB de RAM cu un GPU pe 32 de nuclee, față de cel de pe M1 Pro, cu 16 nuclee. Pe partea comună, ambele procesoare sunt alcătuite din 10 nuclee.
Dezavantajul MacBook Pro
Dezavantajul, minor aș îndrazni să spun, este că hardware-ul nu poate fi upgradat, dar la ce specificații poartă „sub capotă” renăscutele MacBook Pro și la cât de future-proof sunt tehnologiile implementate pe laptopurile acestea, parcă nici nu contează că chipset-urile sunt onboard.
sursa & sursa foto: ZonaIT.ro