Cu ajutorul fondurilor europene, centrele de plasament din Caraş-Severin vor fi înlocuite cu case de tip familial
Trei centre de plasament din Caraş-Severin vor dispărea în următorii ani. Conform unei directive europene, în locul lor vor fi înfiinţate case de tip familial şi centre de zi. Aceste schimbări au ca scop integrarea mai uşoară în societate a copiilor abandonaţi.
Articol editat de Mirabela Afronie, 19 octombrie 2021, 13:04
Mutarea copiilor din centrele de plalsament în casele de tip familial înseamnă o mare schimbare faţă de condiţiile actuale având în vedere că aceste case de tip familial au o capacitate mai redusă, copiii se bucură de un mediu cât mai aproape de cel familial, iar posibilitatea lor de a se integra în comunitate este crescută.
Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca, în subordinea căruia se află Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului: În vederea oferirii unor condiții de viață mai bune copiilor ocrotiți în centrele de plasament precum și pentru respectarea legislației naționale și europene în materie au fost aprobate planurile de închidere ale centrelor de plasament și au fost depuse următoarele proiecte europene. Înființarea Casei de tip familiar „Iasmina” și a centrului de zi „Temerarii” în Reșița, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, în valoare de un milion de euro, stadiu admis după evaluarea tehnică-financiară, după care înființarea Casei de tip familiar „Maria” și centrul de zi „Cutezătorii” în Caransebeș, de asemenea un milion de euro și înfiinţarea casei de tip familial „Elena„ și centrul de zi „Floare de colț„ în Zăgujeni, tot prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, tot un milion de euro.