[AUDIO] Reşiţa se află la doar un pas de carantina de noapte şi în timpul săptămânii
Municipiul Reşiţa se află la doar un pas de carantina de noapte şi în timpul săptămânii, măsură ce prespune că persoanele nevaccinate pot ieşi din case între orele 20.00 şi 5.00 doar pe baza declaraţiei pe proprie răspundere.
Articol editat de Mirabela Afronie, 11 octombrie 2021, 15:31 / actualizat: 12 octombrie 2021, 20:17
Prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu spune că aceste restricţii vor fi impuse cât de curând dacă nu dăm dovadă de responabilitate pentru a reduce rata de infectare.
Rata de infectare în municipiul Reşiţa a crescut în ultima săptămână de la 6,35 la 7,46/1.000 de locuitori. În acest sens, semnalăm faptul că este iminentă trecerea la un nou prag, de 7,5, în municipiul Reşiţa, ceea ce impune instituirea unor noi restricţii, sens în care facem apel la cetăţenii municipiului Reşiţa să respecte normele igienico-sanitare şi să se vaccineze, pentru sănătatea lor şi a celor din jur. Acestea sunt singurele mijloace de prevenire şi limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2, dar şi modalitatea de evitare a aplicării de restricţii.
Principalele restricţii la o incidenţă mai mare de 7,5/1.000 de locuitori sunt:
1. purtarea măştii de protecţie în toate spaţiile publice deschise şi închise;
2. interdicţia de circulaţie a persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în toate zilele săptămânii, în intervalul orar 20,00 – 5,00, cu excepţia persoanelor vaccinate pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi a persoanelor trecute prin boală, care se află în perioada cuprinsă între a-15-a zi şi a-180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Celelalte persoane pot circula pe baza adeverinţei eliberată de angajator sau a declaraţiei pe proprie răspundere, completată în prealabil, pentru motive bine întemeiate.
3. se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ / prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în intervalul orar 5,00 – 22,00;
4. unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane şi de mărfuri îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară
5. activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spaţii închise este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 24,00. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.