Tehnologia la zi – La final privim cum a început! Iar săptămâna aceasta a început cel puțin interesant
Din punct de vedere tehnologic, săptămâna care se aproprie de final, a început cel puțin interesant! În seara zilei de luni, cu câteva ore înainte de data oficială a lansării, după un restart al PC-ului meu, de acasă, înainte de a se loga sistemul în Windows 10, OS-ul instalat pe terminal, mi-a aparut un text pe ecran, pe care după ce am dat click mi-a apărut clipul de promovare al noului sistem de operare, Windows 11. Clipul, sub forma unui teaser, evidenția câteva dintre aspectele vizuale ale sistemului creat de Microsoft care, totuși au lansat noul Windows 11, chiar cu câteva ore înainte de trecerea în ziua de 5 octombrie, așa cum anunțase inițial.
Articol editat de Ovidiu Babolea, 9 octombrie 2021, 13:25
Windows 11 este in mod oficial sistemul de operare care va inlocui Windows 10 la multi ani dupa ce aceasta versiune a fost lansată, și actualizată în mod constant de catre compania Microsoft pentru utilizatorii din intreaga lume.
Cea mai nouă versiune de Windows poate fi instalată prin sistemul de actualizări automate. Utilizatorii Windows 10 vor primi, treptat, invitația de a face upgrade. Pe de altă parte, cei care nu vor să aștepte pot intra pe site-ul oficial și iniția de acolo procesul de instalare. Există trei opțiuni: folosirea așa-numitului asistent de instalare, crearea unui stick sau disk bootabil cu kit-ul de instalare, ori descărcarea acestuia în format ISO.
ISO pentru PC-uri incompatibile
Potrivit Profit.ro, ultima variantă va fi soluția aflată la dispoziția utilizatorilor ale căror PC-uri sunt considerate incompatibile de criteriile impuse artificial de Microsoft. Aceștia pot descărca ISO-ul și face instalarea manual, însă Microsoft nu le va livra update-uri automate, astfel că vor trebuie să reia același proces de fiecare dată când vor să-și actualizeze sistemul.
Windows 11 vine cu o nouă interfață, cu un nouă bară de task-uri și un nou meniu Start. Magazinul de aplicații Microsoft Store va fi mai deschis și va găzdui mai multe aplicații, inclusiv alte magazine de aplicații, iar soluția de comunicare Microsoft Teams a fost preinstalată, deși exista și Skype.
Compania spune că sistemul de operare a fost reproiectat pentru a spori productivitatea, creativitatea și confortul.
Păreri împărțite, dar binevenite
Primele impresii despre noul sistem de operare sunt mixte. Sunt apreciate interfața și faptul că sistemul se mișcă bine pe PC-urile cu hardware nou.
Pe de altă parte, ca și Windows 10, noul sistem de operare pare neterminat și inconsistent din multe puncte de vedere – taskbar-ul este lipsit de multe din opțiunile de personalizare disponibile până acum, iar pentru configurarea sistemului utilizatorul trebuie în continuare să sară între Settings și vechiul Control Panel, pentru că Microsoft încă nu a reușit să creeze o aplicație unică de configurare, cum au iOS și Android, mai citim pe site-ul profit.ro.
S-a împiedicat gigantul Facebook
Și pentru cu tot am privit la începutul de săptămână tumultos din punct de vedere tech… Ei bine, tot luni și tot seara s-a întamplat un haos de zile mari! Și bineînțeles că toată lumea știe că – a picat Facebook-ul cu totul! WhatsApp, Messenger, Instagram… Influencerii au rămas fără loc de muncă… oamenii au sunat la 112, telefoanele au economisit baterie… notificările nu s-au mai auzit… și toate astea în doar 6 ore de black-out pe Facebook
Și cum să scrii SMS nu mai e la modă de multă vreme… oamenii prinși în conversațiile online au efectuat un exod, migrând în masă către alternative care rivalizează serios cu serviciile oferite de compania lui Mark Zuckerberg.
Astfel, potrivit jurnaliștilor de pe ZonaIT, unul din jucătorii grei, Telegram, a devenit „azil politic” pentru peste 70 de milioane de suflete rătăcite în matricea social media.
Să te muți de pe WhatsApp pe alte servicii precum acesta sau Signal nu este ceva neobișnuit, așa cum au demonstrat-o evenimentele controversate din trecut, însă Pavel Durov, fondatorul Telegram, a fost luat cu asalt de numărul de utilizatori veniți la porțile sale virtuale.
Din haos se nasc oportunități
Acesta a postat recordul, alături de un mesaj de bun-venit, pe propriul canal de Telegram. Cei peste 70 de milioane de utilizatori au sosit de nicăieri, în decurs de o singură zi. Morala acestei povești? Din haos se nasc oportunități.
În vreme ce Facebook agită apele fie cu politici controversate vis-a-vis de WhatsApp, fie cu pene de curent frustrante, alternativele de tipul Telegram și Signal se laudă că ele nu vor da greș acolo unde competitorii de mai sus au eșuat lamentabil.
Doamne ajută să și fie așa!