[AUDIO] A început „Școala de Toamnă pentru Hemofilie” la Centrul Cristian Șerban din Buziaș
La Centrul Medical pentru copii şi tineri Cristian Şerban din Buziaş debutează în această dimineaţă Şcoala de Toamnă pentru Hemofilie. Timp de trei zile, pacienţii cu acest diagnostic primesc atenţie şi sprijin din partea celor mai buni medici din ţară, pentru creşterea calităţii vieţii. Cum se va desfăşura acest eveniment aflăm de la medicul hematolog Adina Trăilă:
Articol editat de Daiana Rosca, 6 octombrie 2021, 12:41
„Întâlnirea se va deșfășura în sistem hibrid, atât virtual cât și fizic cu pacienții internați deja la în centrul nostru, iar tematica este Fizio-Kinetoterapia la Persoanele cu Hemofilie – O necesitate neglijată în România”, ne-a transmis medicul Adina Trăilă.
Pacienţii cu deficienţe de coagulare a sângelui fac parte şi din categoria celor care au nevoie de tratament continuu. Dacă pacientul are o formă severă de hemofilie şi îşi întrerupe tratamentul creşte riscul de sângerare şi de apariţie a accidentelor hemoragice spontane. Aceste episoade duc la deformări articulare sau chiar îi pot pune viaţa în pericol.
Toate tipurile de hemofilie se caracterizează prin tendinţa la hemoragie. La pacienţii cu hemofilie, în lipsa unui tratament adecvat cu factorul deficitar de coagulare, hemoragia survenită poate genera o stare de gravitate extremă, ameninţătoare de viaţă. Pacienţii cu formă severă de boală (concentraţie de factor sub 1%) prezintă frecvent hemoragii în urma unor traumatisme minore (cădere, lovire), alteori ele sunt aparent spontane, apărând în lipsa unui traumatism evident. Hemoragia se produce cel mai adesea în articulaţii sau muşchi.
Forma uşoară de boală (concentraţia de factor de coagulare 4-30%) rămâne deseori necunoscută. Ea se pune în evidenţă în cazul în care există cazuri cunoscute în familie sau cu ocazia unor hemoragii masive prin accident sau intervenţie chirurgicală. Forma medie de boală se poate manifesta fie ca o formă severă (hemoragii frecvente, fără traumatism evident), fie ca o formă uşoară. Aceasta înseamnă că în hemofilie nu există întotdeauna o paralelă directă între concentraţia de factor şi gravitatea semnelor clinice.
Hemofilia este o boală înnăscută şi moştenită de la mama ce are la bază deficitul unui factor ce participă la închegarea sângelui: factorul (F) VIII sau IX. în aproximativ 30% din cazuri, boala este sporadică, cu istoric familial negativ.
Caracteristic pentru această boală este faptul că afectează de o manieră simptomatică doar pe cei de sex masculin; rareori (sub 30-40% din cazuri) pot să apară sângerări excesive la femeile purtătoare sau conductoare.