Interes scăzut pentru cursurile de formare profesională organizate de AJOFM Caraș-Severin
În ciuda numărului mare de șomeri de la nivelul județului Caraș-Severin, de 3189, doar 144 de persoane s-au prezentat la cursurile de formare profesională organizate de AJOFM Caraș-Severin. Purtătorul de cuvânt al instituției, Carla Goagă, a specificat că motivul numărului scăzut, pe lângă lipsa de interes a șomerilor, este și pandemia, care a impus limitarea numărului de persoane prezente la curs.
Articol editat de Ovidiu Babolea, 29 septembrie 2021, 15:08
În primele opt luni ale anului 2021, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Caraș-Severin a cuprins în programele de formare profesională organizate prin intermediul centrului propriu de formare profesională și a centrelor regionale de formare profesională a adulților un număr de 144 persoane.
Dintre acestea, 88 sunt șomeri, iar 56 sunt persoane beneficiare de formare la locul de muncă prin programe de ucenicie.
Cei mai mulți au peste 45 de ani
În perioada de referință au fost organizate 5 programe de formare profesională gratuite, dintre care 5 sunt programe de calificare/recalificare și 2 sunt programe de inițiere, perfecționare sau specializare. Structura participanților la cursuri pe niveluri de studii este următoarea: 32 de persoane au studii primare si gimnaziale, 41 persoane au studii profesionale, liceale și postliceale și 15 persoane au studii universitare.
Cele mai multe persoane care au participat la cursuri in acest an au vârsta peste 45 de ani (30 persoane), fiind urmate de categoriile de vârstă 35-45 de ani (26 persoane), de categoria de vârstă 25-35 de ani (19 persoane), tinerii sub 25 de ani fiind categoria de vârstă cu cele mai puține persoane participante la cursuri (13 persoane).
Se fac în continuare înscrieri
Meseriile pentru care s-au organizat programele de formare profesională gratuite pentru șomeri în perioada ianuarie-august 2021 sunt: îngrijitor bătrâni la domiciliu (2 cursuri), îngrijitor spații verzi , agent de securitate și frizer-coafor-manichiură-pedichiură.
Pentru perioada următoare, AJOFM Caraș-Severin face înscrieri pentru organizarea de cursuri în meseriile de operator introducere, validare și prelucrare date, îngrijitor spații verzi, agent pază, ajutor bucătar, electrician, precum și pentru un curs de competențe cheie limba română, cursuri ce vor începe în momentul completării claselor.
Carla Goagă, purtător de cuvânt al AJOFM CS:
Aproape 3200 de șomeri
La sfârșitul lunii august 2021, rata șomajului înregistrat la nivelul județului Caraș-Severin a fost de 2,99%, mai mica cu 0,14 pp decât cea din luna anterioară și cu 0,68 pp mai mică decât cea din luna august a anului 2020.
Numărul total de șomeri la finele lunii august, de 3.189 persoane, a scăzut cu 149 persoane față de cel de la finele lunii anterioare.
Din totalul șomerilor înregistrați, 1.192 au fost șomeri indemnizați și 1.997 șomeri neindemnizaţi. Numărul șomerilor indemnizați a crescut cu 82 persoane, iar numărul șomerilor neindemnizaţi a scăzut cu 231 persoane față de luna precedentă.
Cei mai mulți din mediul rural
În funcție de mediul de rezidență, numărul şomerilor la finele lunii august se prezintă astfel: 1.337 şomeri provin din mediul urban şi 1.852 şomeri provin din mediul rural.
Cei mai mulţi şomeri aveau între 40 –49 de ani (813), urmaţi de cei din grupa de vârstă între 50-55 de ani (680), la polul opus aflându-se persoanele între 25 și 29 de ani (123).
Referitor la structura șomajului după nivelul de instruire, șomerii fără studii și cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul șomerilor înregistrați în evidențele AJOFM Caraș-Severin (27,66%). Șomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 22,26% din totalul șomerilor înregistrați, iar cei cu studii universitare 5,61%.