[AUDIO] An profitabil pentru pomicultorii cărăşeni: Producţia de prune, foarte bună!
Nici nu s-a instalat bine toamna, ca pomicultorii îşi socotesc producţia de fructe. La capitolul prune, unii dintre fermierii din Caraş-Severin spun că au bătut recorduri anul acesta. De la inginerul horticol Nicoleta Şmac-Vuc din comuna Ticvaniul Mare am aflat că, pe lângă tradiţionalul magiun, dulceţuri şi compoturi, pregăteşte şi o tuică de soi. Cantităţile sunt în unele zone şi de trei ori mai mari decât în anii trecuţi. În comuna Ticvaniu Mare prunii stau să se rupă sub greutatea fructelor mov-albăstrui. De pe un hectar, a recoltat 10 tone de prune.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 22 septembrie 2021, 11:48 / actualizat: 22 septembrie 2021, 15:22
„… sunt foarte mulţumită, am avut undeva la 10 tone de prune la hectar: la soiul Stanley am avut 4,5 tone şi 5,5 la Ana Spaeht şi am reuşit să le recoltez pe toate. Soiul Stanley produce constant în fiecare an, pe când celălalt un an da, unul ba. Şi pe considerentul că a fost un an secetos, am avut parte de o producţie foarte bună. Majoritatea oamenilor mă cunosc de aproximativ 3-4 ani de când produc cu tonele, au mai cumpărat de la mine şi în sezonul fructelor mă contactează şi eu le pregătesc cantitatea dorită, cuprinsă între 50 şi 500 de kg. Îmi desfac produsele direct din livadă, nu am timp să ajung în pieţe; este mai convenabil şi pentru mine, dar se pare că şi pentru beneficiari. Anul acesta am vândut foarte multe prune pentru dulceţuri şi compoturi, mai puţin pentru ţuică. Clienţii mei sunt din toate colţurile judeţului Caraş-Severin, dar şi din judeţele limitrofe şi nu vin doar la mine pentru că toţi pomicultorii din Ticvaniu Mare şi nu numai, ne-am bucurat de o producţie mulţumitoare. Acum însă ne pregătim pentru răchie pentru că o mare parte din prune sunt foarte coapte şi au căzut pe jos şi le adunăm pentru ţuică, iar după aproximativ două săptămâni, în funcţie şi de condiţiile de temperatură. Aproximativ la un cazan de 250 de litri iasă aproximativ 35-37 de litri la 38-40 de grade. Eu pregătesc totul singură pentru ţuica pe care urmează să o fac şi mă deplasez la cazanul din comună unde conform unei programări facem răchia. În două săptămâni se coc merele şi pe urmă, în octombrie, perele”.