În Caraș-Severin, chiar dacă în câteva localități incidența cazurilor de Covid-19 este mare, nu s-a impus încă instituirea carantinei
Așa cum deja se știe, ceea ce numim valul patru al pandemiei Covid-19 a generat o creștere accelerată a numărului de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV2, ceea ce a schimbat din nou paradigma circuitelor dedicate prevenirii și tratării celor afectați de îmbolnăviri, transmite Direcţia de Sănătate Publică din Caraş-Severin.
Articol editat de Daiana Rosca, 22 septembrie 2021, 10:08
În aceste condiții, sistemul medical – în special unitățile de ATI – se află din nou sub presiune, numărul de cazuri la nivel național depășind într-un timp foarte scurt 6000 de cazuri noi pe zi și, evident, noi focare. În Caraș-Severin situația aceasta se reflectă într-o medie de 50-60 de cazuri noi în fiecare zi dar și într-un număr crescut de decese – 720, de la începutul pandemiei. De asemenea, în acest moment sunt internate în spitalele din județ 129 de persoane. Pe ATI la Spitalul Județean de Urgență avem 12 persoane iar la Caransebeș, 7.
În acest context, măsurile stabilite prin Hotărârea nr. 70 din 16.09.2021, impun restricții, considerăm justificate, la accesul în spațiile publice, în cele închise, care găzduiesc evenimente publice sau private, în funcție de rata incidenței din localitățile respective.
În Caraș-Severin, chiar dacă în câteva localități incidența cazurilor de Covid-19 este crescută, pentru moment nu s-a impus încă instituirea carantinei în niciuna dintre ele. Situațiile sunt evaluate permanent și punctual, urmând ca măsurile, în urma analizelor efectuate de DSP, să fie luate în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prezidat de Instituția Prefectului – județul Caraș-Severin.
„Accesul în cinematografe, restaurante, săli de spectacole și alte asemenea facilități cu prezentarea la intrare a unui certificat cu cod QR care atestă vaccinarea cu unul dintre serurile acceptate în Uniunea Europeană, trecerea prin boală, un test negativ sau, în unele situații, un test antigen rapid nu trebuie să ne surprindă. Nu vorbim aici de o segregare a cetățenilor, ci doar de măsuri menite a limita cât se poate de mult incidența virusului și, drept urmare, a slăbi presiunea pe sistemul sanitar. Așa cum ați văzut, măsurile sunt luate selectiv, în funcție de numărul de cazuri la mia de locuitori și, în consecință, nu afectează toată populația.
Așa că cetățenii, mediul de afaceri, mediile artistice și chiar cele private – cei care organizează evenimente de genul nunți, botezuri sau altele asemenea – trebuie să gândească în consonanță cu măsurile impuse de autorități, pentru a ne recăpăta pe deplin libertatea de dinainte de pandemie.
Tot acum ne reînnoim și apelul către populație să se vaccineze, pentru că nu vorbim doar de libertate de mișcare, ci și de evitarea cazurilor grave de Covid-19 și, deci, de aglomerarea spitalelor unde, în aceste condiții, e tot mai greu să avem un act medical de calitate”, transmite DSP.