Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO] Staţionarul III din Reşiţa renovat cu ajutorul comunităţii. Povestea din spatele celor 100 de zile de trudă

Municipiul Reşiţa are un spital de Boli Infecţioase complet renovat datorită comunităţii care a contribuit cu bani, materiale de construcţii şi mână de lucru! Prin intermediul campaniei umanitare „Adoptă un salon”, ediţia cu NR.2 Asociaţia Cultură şi Fapte Bune condusă de avocatul Mircea Boboşa în frunte cu voluntarul Lili Gherle a reuşit să mobilizeze sute de oameni în acest proiect grandios. Conducerea spitalului ca organizator şi beneficiar direct le mulţumeşte tuturor voluntarilor care au făcut posibil ca acest proiect să devină realitate.

[AUDIO] Staţionarul III din Reşiţa renovat cu ajutorul comunităţii. Povestea din spatele celor 100 de zile de trudă

Articol editat de Daiana Rosca, 21 septembrie 2021, 21:55 / actualizat: 22 septembrie 2021, 17:01

De rodul muncii oamenilor cu suflet vor avea parte bolnavii care trec pragul unităţii medicale. Nici vorbă de spital al groazei, pereţii scorojiti şi mucegăiţi, uşile şi geamurile vechi, saltele rupte au rămas istorie. De astăzi, pacienţii au parte de condiţii hoteliere excelente şi cu siguranţă şi calitatea actului medical va creşte şi mai mult.

Managerul Alina Stancovici:

Mulţumim Radio România Reşiţa pentru întregul sprijin pe care l-am avut întotdeauna din partea dumneavoastră. Adevărat astăzi se încheie cele 100 de zile. Astăzi., Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa cunoaşte rodul celor 100 de zile de luptă şi muncă continuă pentru renovare. Sigur conducerea spitalului nu ar fi putut face nimic fără implicarea comunităţii. Şi de această dată comunitatea a înţeles că prin bunătate se poate îndeplini ceea ce unii nu pot obţine prin forţă.

Şi astfel în campania celor 100 de zile s-au reunit pe palierele Staţionarului III oameni şi fapte, instituţii şi acţiuni, toate pentru a schimba ceea ce timpul pare să fi încremenit între pereţii coşcoviţi şi paturile contorsionate. Toate persoanele, toate forţele au participat după puţinţă şi după voinţă.

Au participat persoane fizice cu nume şi prenume, societăţi comerciale, instituţii publice şi culte religioase, persoane ori firme care au rămas anonime pe principiul că bunătatea este cea mai frumoasă parte din viaţa unui om. Tuturor celor implicaţi cu gândul sau cu fapta, preţuirea noastră a tuturor”, este mesajul transmis de managerul Spitalului Judeţean, Alina Stancovici.

Medicul Emil Bunda cel care s-a implicat trup şi suflet încă din prima zi a campaniei şi a fost zilnic pe şantier, recunoaşte că nu a fost uşor dar a meritat.

Au fost situaţii şi plăcute şi neplăcute dar până la urmă am biruit şi sper ca asta să crească calitatea actului medical şi calitatea tratamentului acordat bolnavilor din acest staţionar”, ne-a declarat Emil Bunda.

La fel de implicat ca medicul Bunda, a fost si directorul de îngrijiri medicale, Dana Tulbure, omul care a contribuit de nenumărate ori cu bani, cu muncă fizică dar cel mai important a reuşit să aducă mai multe tiruri cu donaţii din străinătate pentru acest spital.

Mă bucur foarte mult că iniţiativa noastră şi repet iniţiativa noastră a conducerii Spitalului Judeţean împreună cu Fundaţia Cultură şi Fapte Bune a domnului Mircea Boboşa prin reprezentanta dânsului Liliana Gherle, cu care am fost partener timp de 100 de zile, astăzi, s-a încheiat şi nu pot decât să mulţumesc fiecărui om care a pus piciorul în acest spital şi ne-a sprijinit în demersul nostru.

Mulţumesc fiecăruia în parte pentru bucăţile de suflet pe care le-au pus în fiecare locuşor din acest spital care la un moment dat a fost numit spitalul groazei şi pe bună dreptate. Nu cred că a greşit mass-media când a văzut Staţionarul III înainte de iniţiativa noastră, a celor implicaţi. Nu am menţionat şi nu am ieşit în faţă dar vreau să fiu foarte sinceră şi să-ţi spun că acest proiect pe care noi conducerea l-am denumit generic proiect de dezvoltare a spitalului implică şi conducerea, împreună cu managerul Alina Stancovici şi fostul director medical Emil Bunda şi subsemnata, ne-am implicat şi vă spun că oamenii din străinătate au fost receptivi.

De la o fostă elevă am primit un tir cu cele necesare pentru spital, de la colega mea din clasa întâi şi prietena mea Camelia Georgescu am primit foarte multe transporturi, inclusiv ne-a trimis din Germania un domn ca să vadă cu ce ne confruntăm şi cu ce ne poate ajuta şi acţiunile s-au materializat rapid. Doresc să fiu foarte bine înţeleasă, noi nu am stat de-o parte, noi am avut şi alte treburi, care o să se vadă cât de curând pentru că am început reabilitarea şi la Staţionarul II aşa că o să primim foarte multe lucruri şi pentru pacienţii de aici„, ne-a declarat Dana Tulbure.

O contributie importantă a avut si Inspectoratul Judetean de Jandarmi din Caraş-Severin. Încă din prima ediţie a campaniei Adoptă un Salon, oamenii în uniformă s-au implicat ]n frunte cu comandantul unităţii şi au reuşit să fie un exemplu pentru societate.

Purtătorul de cuvant al institutiei, Marius Săndulescu:

Ne bucurăm că şi de această dată am făcut parte şi din acest mare proiect Adoptă un salon, ediţia a II-a. Dacă în urmă cu 3 ani de zile am reuşit împreună cu Lilii să reamenajăm secţia de Cardiologie de la Staţionarul II, această lucrare a fost mult mai amplă, s-a reuşit în 100 de zile să se refacă un întreg spital, tot meritul este a lui Lilii, noi jandarmii cărăşeni am reuşit să renovăm 2 saloane şi asta datorită colegilor mă refer la personalul contractual de la Inspectorat, pentru că am beneficiat de sprijinul şi profesionalismul lor şi am reuşit să transformăm aceste încăperi ca să arate ca orice alt salon de spital din România.

Prin colega noastră sergent major, Ştefania Iana am reuşit să dăm şi o pată de culoare, ea a pictat aceste saloane. Ne-au sprijinit în acest demers şi copiii de la Centrul Primăvara dar şi elevii Liceului de Artă din Reşiţaunde cu domnul profesor Mandici am pictata mai multe saloane„, ne-a declarat Marius Săndulescu.

Şi Crucea Roşie Caraş-Severin a participat si la această ediţie cu voluntarii dornici ca de fiecare dată să acorde o mână de ajutor. Şi sprijinul acestora nu se va opri aici ci va continua, a dat asigurări directorul organizatiei, Alin Cica.

Ne bucurăm că am făcut parte şi din acest proiect şi am putut să sprijinim renovarea Staţionarului III. Am contribuit în acest proiect şi cu mobilier şi mai urmează să mai primi şi alte donaţii tot în mobilier în perioada următoare.

Vreau să mulţumesc voluntarilor care s-au implicat şi au muncit alături de alte instituţii, de alte organizaţii, oameni din comunitate a sosit ziua în care culegem roadele muncii noastre„, Ali Cica.

Si combinatul TMK a adoptat câteva saloane. Mai multe echipe din cadrul acestei companii au contribuit cu cele necesare pentru renovarea unităţii medicale.

De infrumusetarea saloanelor s-au ocupat şi elevii de la Liceul de Artă din Reşiţa. Aceştia şi-au pus amprenta prin adevărate opere de artă tocmai pentru a însenina viaţa bolnavilor.

Initiatorul campaniei „Adoptă un Salon”, Lili Gherle, la final face bilanţul celor 100 de zile de santier şi face apel la comunitate să se implice în continuare pentru că Staţionarul III din Reşiţa mai are nevoie de televizoare şi frigidere.

Salut cele 100 de zile petrecute în Staţionarul III, salut oamenii, voluntarii, instituţiile, firmele, îi salut pe cei care au adunat cioburile şi au făcut o inimă mare acolo unde se spunea spitalul groazei, acolo unde noi împreună cu voi am reuşit să transformăm spitalu groazei în spitalul speranţei. Mulţumim presei scrise şi TV, mulţumim Radio Reşiţa, iubesc fiecare fărâmă de suflet care a fost lăsată acolo, indiferent cum, că au contribuit cu materiale, cu bani sau prin muncă. Cele 100 de zile au fost încununate cu transpiraţie, cu lacrimi, cu durere şi cu o luptă continuă.

Chiar dacă astăzi ne bucurăm pentru o realizare clară şi certă … sufletul ne plânge pentru că nu întotdeauna o realizare este încununată doar cu bine. A fost trudă, a fost incredibil de greu. Doresc să-i mulţumesc în primul rând doctorului Bunda, acest om, acest medic consacrat a ieşit de la lucru şi a venit în staţionar, a muncit cot la cot cu voluntari şi cu firmele, a ieşit de la noi şi a plecat la directorat apoi în şedinţe şi invers, acest om nu a avut odihnă, la un moment dat chiar am spus:Emil! Te rog frumos să mergi acasă şi a spus NU, eu stau să muncesc cu voi.

Eu noaptea am dormit acasă dar acest doctor a stat şi a muncit şi noaptea, a făcut gărzi şi a salvat vieţi. Probabil niciodată nu voi putea exprima ceea ce simt în acest moment şi ce am simţit în cele 100 de zile…Oameni buni, vă iubesc, vă respect indiferent cine sunteţi pentru că meritaţi pentru că aţi arătat că se poate, se poate în Reşiţa, în Caraş-Severin să facem ceva doar cu unitate, o comunitate unită este o comunitate sănătoasă.

Doresc să mulţumesc şi personalului medical de la Staţionarul III în special medicilor care au ieşit din gardă şi au pus mâna pe şpaclu, infirmierilor, asistentelor, medicilor de la celelalte staţionare, instituţiile de forţă, polişti, jandarmi, pompieri şi voluntarii de la Crucea Roşie, aceste instituţii îţi deschid calea şi îţi arată cine eşti. Noi am arătat prin unitate, voinţă şi credinţă, mulţumesc bisericilor şi episcopului Lucian în mod special pentru că oamenii aceştia au înţeles că spre final rămânem singuri şi ne-au ajutat enorm de mult.

Este incredibil ce a putut să facă o comunitate unită. Este incredibil ce a putut să facă Cezar Lăcătuşu de la RDS a cablat tot spitalu, incredibil ce a putut să facă Ovidiu Lolea a muncit pentru noi, 3 luni ca să ne aducă termopanele, incredibil ce a făcut Laurenţiu Vâlcu, acest om care la ora 22.00 şi-a adus oamenii de acasă ca să descarce tirurile cu materiale de construcţii pentru acest spital. Salut familia Bunda, cu toţii au fost acolo şi au contribuit tocmai ca nouă să ne fie bine în viitor”, a concluzionat Lili Gherle.

Etichete:
Vremea rea paralizează traficul în România: A1 închisă, restricții pe Transalpina
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 10:10

Vremea rea paralizează traficul în România: A1 închisă, restricții pe Transalpina

Vântul puternic și ninsorile abundente au determinat autoritățile să închidă sau să restricționeze circulația pe mai multe drumuri din...

Vremea rea paralizează traficul în România: A1 închisă, restricții pe Transalpina
Alegeri prezidenţiale 2024: votul în străinătate a început
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 06:04

Alegeri prezidenţiale 2024: votul în străinătate a început

Votul în străinătate la alegerile prezidenţiale a început vineri, prima secţie deschisă fiind cea din Auckland, Noua Zeelandă, unde şase...

Alegeri prezidenţiale 2024: votul în străinătate a început
Reşiţa: Comandament de iarnă cu prezenţă fizică în această noapte la ISU Semenic
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 20:48

Reşiţa: Comandament de iarnă cu prezenţă fizică în această noapte la ISU Semenic

Pe fondul emiterii de către Administrația Națională de Meteorologie a două coduri portocalii şi al unuia roşu, care intră în vigoare de la...

Reşiţa: Comandament de iarnă cu prezenţă fizică în această noapte la ISU Semenic
„Blocul fetelor” din Reşiţa are nevoie de administrator
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:43

„Blocul fetelor” din Reşiţa are nevoie de administrator

„Blocul fetelor” din Reşiţa are nevoie de un administrator. Autorităţile locale anunţă încheierea lucrărilor de reabilitare....

„Blocul fetelor” din Reşiţa are nevoie de administrator
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:21

Interesul pentru vaccinarea antigripală în Caraş-Severin este ridicat! Aproape 9.000 de persoane s-au imunizat

Interesul pentru vaccinarea antigripală în Caraş-Severin este ridicat! Cei care aleg să se imunizeze fac parte din grupele de risc. De la...

Interesul pentru vaccinarea antigripală în Caraş-Severin este ridicat! Aproape 9.000 de persoane s-au imunizat
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:15

Sistemul de autoclorurare de pe podul Stavila a intrat în funcţiune odată cu scăderea temperaturilor

Instalaţia de autoclorurare de pe podul de la pompieri din Reşiţa este complet funcţională şi a intrat în exerciţiu. Viceprimarul urbei,...

Sistemul de autoclorurare de pe podul Stavila a intrat în funcţiune odată cu scăderea temperaturilor
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:10

Alege înţelept, spune NU fumatului! La OncoHelp Timişoara 3.500 de persoane au primit diagnosticul de cancer bronhopulmonar

Alege înţelept, spune NU fumatului! Acesta este sloganul Zilei Naţionale fără Tutun, care este marcatî în fiecare an în a treia zi de joi a...

Alege înţelept, spune NU fumatului! La OncoHelp Timişoara 3.500 de persoane au primit diagnosticul de cancer bronhopulmonar
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 16:39

Activitatea a fost blocată la RAR în toată ţara

Activitatea a fost blocată la RAR în toată ţara, joi, 21 noiembrie 2024. Instituţia anunţă că a avut loc un incident tehnic neprevăzut....

Activitatea a fost blocată la RAR în toată ţara