Tehnologia la zi – Toate-s vechi … prezentate ca noi
Fără să fie nevoie să mă grabesc, dar pentru că v-am promis… asta daca ati ascultat Tehnologia la zi de weekendul trecut, dacă nu… cel putin puteti citi AICI ce zisesem atunci, despre asta… Asadar, pentru că v-am promis vorbim, puțin sper eu, despre marea lansare mare care a fost și care care in cazul celor de la Apple… nu prea mai e așa de mare, de vreo 10 ani încoace (10 ani pentru că în 2011 a murit revoluționarul în d-ale tehnologiei, cofondatorul Apple – Steve Jobs).
Articol editat de Ovidiu Babolea, 18 septembrie 2021, 13:57
În altă ordine de idei de 10 ani încoace Apple vine, de la an la an, cu tot mai putin curaj și cu tot mai puține invoații și cu un design tot mai lipsit de noutate și ingeniozitate, așa că iată că mult așteptatul cap de afiș al lansării de produse, iPhone 13…. aduce cu sine o schimbare de imagine, care se vrea spectaculoasă, inovativă, ingenioasă, incredibilă și alte cuvinte dintre acestea…. prin faptul că au micșorat notch-ul… adică bretonul acela care atară ca un deget umbrit intrat in obictiv.
Același design de acu’ 10 ani
Altfel, seria iPhone 13 păstrează design-ul reintrodus de Apple odată cu generația anterioară și readuce magia lui iPhone 4S în 2021. Și așa cum spuneam, Apple a reușit micșorarea noch-ului prin introducerea unui sistem FaceID mai mic.
Și potrivit jurnaliștilor tech de pe zonă, după eșecul modelului Mini din generația trecută ar fi fost de așteptat ca Apple să renunțe la aceste modele și să își vadă de treabă. Dar se pare că mogâldeața de 5.4″ revine, de această dată cu un ecran OLED și o baterie de 2406mAh.
Și din nou… plini de entuziasm…. nefondat după părerea mea, cei de la Apple au dus lauda la un alt nivel anunțand upgrade-ul făcut ca fiind reinventarea roții sau ceva de genul. Asta pentru că iPhone 13 Mini se bucură de un upgrade și în zona bateriei, astfel producătorul susține că va rezista cu o oră și jumătate mai mult decât modelul precedent.
800 de dolari pentru Mini
Pe zona de performanță avem parte de o îmbunătățire sub forma noului procesor A15 Bionic, iar când vorbim de stocare vom avea disponibile trei variante: 128GB, 256GB și 512GB. Nici camerele nu sunt aceleași, modelele Mini și standard din noua serie bucurându-se de ansamblul de camere de pe iPhone 12 Pro Max.
Iar pentru a încheia cu modelul micutz, prețul acestuia începe de la 800 de euro pentru varianta de 128GB și urcă pe măsură ce alegi capacitate mai mare de stocare. iPhone 13 pe de altă parte, are un preț de plecare de 900 de euro, însă este ceva mai mare decât mezinul familiei.
iPhone 13 – un Mini mai mare
iPhone 13 vine cu aceleași specificații ca și modelul Mini, cu un procesor A15 Bionic și camerele de pe 12 Pro Max, însă ecranul este de 6.1″, iar bateria a fost și ea îmbunătățită, acum având o capacitate de 3095mAh.
Ambele modele au încărcare rapidă de 20W, ceea ce este cu mult în urma competiției, dar încă este mai bine decât să aștepți o noapte întreagă până când telefonul este în sfârșit încărcat. Iar în comparație cu modelul Mini, varianta stadard vine și cu tehnologia MagSafe.
Body-uri mai rezistente și ecrane mai rapide
Apple se laudă de această dată și cu rezistență foarte mare, iar certificarea IP68 este un mare motiv de mândrie pentru producător. În manieră tipică, fanii Android nu par deloc impresionați, însă iPhone 13 vine și cu un înveliș ceramic care ar trebui să-i sporească rezistența la lovituri, căzături și alte impacturi, cât și la ploaie, nămol și cine știe în ce alte locuri poate sfârși un telefon.
O altă noutate, care este nouă doar pentru cei de la Apple, nu și pentru restul pieței de smartphone-uri, este dotarea cu ecrane rapide, iPhone 13 Pro și Pro Max sunt primele telefoane de la Apple dotate cu ecrane rapide de 120Hz.
Nu este pentru prima dată când un display ProMotion își face apariția pe un dispozitiv al producătorului, doar că până acum l-am putut vedea numai pe iPad. Iar alături de ecranele rapide, avem și un nou ansamblu de camere mai puternic ca niciodată.
Modelele Pro
Noile modele Pro au și câteva modificări de structură, astfel ramele sunt realizate din oțel inoxidabil iar sticla este ranforsată. Acesta este un upgrade comparativ cu iPhone 13 non-Pro a cărui ramă este realizată din aluminiu. Sunt disponibile și patru variante de culoare: Argintiu, Auriu, Graphite și Sierra Blue.
iPhone 13 Pro are un ecran OLED ProMotion cu rată de refresh de 120Hz și o diagonală de 6.1″. Și odată cu noua tehnologie pentru ecran, vine și funcția de Adaptive Frame Rate care poate reduce rata de reîmprospătare a ecranului până la 10Hz pentru a salva bateria. Și dacă tot a venit vorba despre ea, Apple promite cu până la 1.5 ore extra (comparativ cu modelul precedent) de funcționare grație capacității de 3095mAh.
Setup nou și camere mai interesante
Camera este elementul cel mai interesant al lui iPhone 13 Pro, întrucât vine cu un setup nou: cameră principală de 12MP (f/1.5, distanță focală de 26mm, OIS, pixeli de 1.9 microni), o cameră ultrawide de 12MP (f/1.8, distanță focală de 13mm) și o cameră telefoto de 12MP (zoom optic 3x, distanță focală 77mm, OIS).
Dar nu numai hardware-ul este modificat, ci îmbunătățirile sunt și de natură software. Apple introduce și SmartHDR4, dar și Photographic Styles. Acestea din urmă sunt niște filtre pe care le poți edita. Tot ca noutăți avem și modul Macro, dar și un așa-numit Night Mode Portrait.
Tot la departamentul de camere vorbim și despre filmări. Capturile video se bucură de noul mod Cinematic, care introduce un blur inteligent al fundalului și oferă filmări în format ProRes, adică un format RAW foarte popular.
Ceas cu ecran mai mare
Dacă ceasurile vechi nu erau destul de mari, seria 7 oferă două variații de dimensiune: 41mm și 45mm. Câteva schimbări ici-colo pe zona de UI, poate afișa tastatura complet și costă de la 399$ în sus. O altă înovație este că poți face Pilates cu noua funcție Fitness Plus.
Apple a mai vorbit și despre tablete: iPad Mini e mai mare, designul este puțin schimbat și o noutate absolută este introducerea USB-C. Prețul pleacă de la 499$. Generația a 9-a de iPad folosește procesorul A13 Bionic. Iar hardwareul este nou, de acum doi ani de zile.
Un fel de concluzie
Și cu asta avem patru noi/vechi iPhone-uri, cu schimbri mici spre deloc, un ceas irelevant, două tablete la fel de revoluționare și efecte speciale oferite de Apple și Tim Cook.
Pe scurt Apple Watch 7 oferă un ecran mai mare și… cam atat… iar Noul iPad folosește un procesor A13 Bionic și USB type C… care a fost prezentat ca o revoluție în tehnologie… chiar daca sunt ani mulți la număr de când restul pieței de tablete si smartphone-uri este dotată din plin cu acest model de USB!
Ce să mai? Un mega-eveniment de mare anvergură în care producătorul s-a bătut cu pumnu-n piept cum că noile sale telefoane sunt de ‚n’ ori mai rapide și mai rezistente decât orice or fi folosit ei ca termen de comparație și că au dotări care pentru ei chiar pareau a fi noi.
Și ca să nu fiu înțeles greșit… vorbim despre Apple, care sub dictatura lui Steve Jobs, îndrazneau… Vorbim despre Apple datorită careia întreaga planetă posesoare de telefoane inteligente, astăzi, dă cu degetul pe un ecran… vorbim despre Apple care aveau obiceiul să dea tonul în tehnologie și futurism și care acum… a prezentat niște banalități ca fiind … înventarea apei sau ceva…
Mă rog… Până una alta, așa cum spun și jurnaliștii tech de la ZonaIT, despre subiect mai vorbim și la anu’ pe vremea asta când vom vedea iPhone 14 despre care deja cică sunt zvonuri pe net.
––
sursa & sursa foto: ZonaIT.ro