Noul Cod Rutier interzice noi combinații de litere: ION, DAN sau ANA nu vor mai putea fi folosite
Noul Cod Rutier din România nu va mai permite o serie de combinații de numere de înmatriculare care pot pune în pericol bunul simț sau pot face dificilă depistarea anumitor vehicule în trafic. Astfel, numerele cu tentă obscenă, numele proprii, cuvintele amuzante sau literele repetitive nu mai sunt permise, ci de-a dreptul interzise.
Articol editat de Valentina Adam, 31 august 2021, 10:35
Se pare că ar fi vorba de peste 1.500 de combinații ce nu mai sunt permise în România.
Numerele care încep cu I sau cu O au fost de asemenea interzise
Mai mult, autoritățile au restricționat toate combinațiile de litere care încep cu “I” sau “O”, deoarece sunt asemănătoare cu cifrele 1 și 0 și pot fi ușor confundate în anumite situații. Sunt interzise sunt și combinațiile „III” şi „OOO”, care pot crea probleme de identificare în trafic.
Nici numele proprii nu mai sunt permise
Autoritățile rutiere din România nu mai permit nici posibilitatea preferențială ca numerele de înmatriculare să conțină numele persoanelor.
Practic, nu vor mai putea fi folosite nici combinația ION, nici prenumele feminine, extrem de căutate, cum ar fi ELA, INA, ELI sau ANA ori preferințele masculine DAN, ION sau ADI. Alte combinaţii de litere interzise sunt și: DAI, PIX, TOV, ROM, COW, POC. Alte numere au fost interzise pentru că atunci când au fost acordare aleatori au ajuns să fie refuzate de prea multe ori: BOU, BOY, GAY, JAF, JEG.
Numerele de înmatriculare restricționate și rezervate de stat
De asemenea, mai există o categorie specială de numere destinată instituţiilor care pot folosi plăcuţe speciale de înmatriculare.Cele mai cunoscute dintre ele sunt:
CD – autovehiculele Corpului Diplomatic, adică ale ambasadelor străine şi ale diplomaţilor români;
TC – autovehiculele utilizate pentru transport consular;
MAI – autovehiculele deţinute de Ministerul de Interne şi de prefecturi;
A – autovehiculele Armatei Române;
FA – autovehiculele Forțelor Armate;
ALA – autovehiculele Aviației Române
Orice instituţie a statului poate să facă o solicitare către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor pentru a cere interzicerea unor combinaţii de litere care ar putea duce populația în eroare:
Guvernul României – GUV;
Camera Deputaţilor – DEP;
Senat – SNT;
Serviciul Român de Informaţii – SRI;
Poliţia Română – POL
Românii care doresc însă un astfel de număr de înmatriculare special cu una din combinațiile de numere enumerate de mai sus trebuie să aibă acceptul entităţii care a solicitat restricţionarea lor.
Persoanele care au numărul de înmatriculare restricționat pot să le folosească în continuare până la radierea mașinii sau la vânzarea sa. Totuși, noul proprietare trebuie să schimbe numărul.
În cazul vânzării unei mașini, numărul de înmatriculare şi plăcuţele sunt transferate automat, fără plată, noului proprietar. Există însă condiția ca acesta să aibă domiciliul sau sediul în acelaşi judeţ. Acest lucru nu mai este posibil dacă fostul proprietar cere păstrarea numărului de înmatriculare respectiv.