[AUDIO/FOTO] DiaMount Challenge – Cu diabetul deasupra norilor
Când viaţa cuiva depinde de insulină, determinări de glicemii şi un consum calculat de carbohidraţi, escaladarea unui munte pare o experienţă imposibilă.
Articol editat de Valentina Adam, 25 august 2021, 07:31
Asociaţia ASCOTID Mureș, a vrut să demonstreze că tinerii insulinodependenţi pot însă să-şi depăşească limitele şi fricile. Proiectul DiaMount Challenge, ajuns la cea de-a 6-a ediţie a adunat 25 de tineri din mai multe judeţe ale ţării şi împreună au pornit într-o nouă aventură, de data aceasta pe Vârful Retezat.
Mihaela Dalea, doctor diabetolog, a fost singura participantă din Caraş Severin, tânăra fiind la cea de-a doua experienţă de acest gen şi spune că senzaţia pe care a avut-o când a ajuns în vîrful muntelui a fost de autodepăşire:
Am diabet de 24 de ani şi am fost singura participantă la acest proiect, din Caraş Severin. Traseul a durat aproape 12 ore. Nu mi-a fost teamă pentru că am fost foarte bine organizaţi. Am purtat senzori de monitorizare a glicemiei, ceea ce contează foarte mult. Înainte în acest fel de excursii trebuia să ne oprim la fiecare oră şi să ne testăm glicemia, din deget. Acest senzor de monitorizare a glicemiei ne-a permis să vedem pe telefon cât avem glicemia şi ne anunţă când scade sau creşte. Cei care nu aveau aceşti senzori, i-au primit în acest proiect şi ne-a fost mult mai uşor.
În plus, este un sentiment deosebit să ai alături de tine şi alţi tineri cu aceeaşi problemă. Ne-am susţinut unul pe celălalt, nu a fost doar dorinţa de a cuceri muntele. Am cucerit Retezatul împreună! Şi probabil am cucerit şi fricile noastre pe care le aveam. Pentru că au fost tineri care în mod normal nu urcă pe munte. Dar am reuşit să urcăm împreună până în vârf.
La final a fost o senzaţie de autodepăşire şi de mândrie că am reuşit această performanţă.
Diabetul este o afecţiune care necesită atenţie medicală regulată, dar în primul rând cere o viaţă disciplinată ţi multa conştiinciozitate, de aceea activităţi care par normale pentru noi, pentru tinerii diagnosticaţi cu diabet sunt uneori foarte greu de îndeplinit. DiaMount Challenge îi ajută pe aceşti tineri să îşi depăşească temerile.
Fără o monitorizare adecvată a glicemiei pe parcursul vieţii tinerilor cu diabet zaharat, aceştia pot dezvolta complicaţii cronice invalidante: induficienţă renală, orbire, amputaţii.