[FOTO] Din nou, „COD ROŞU” de muzică clasică la Oraviţa în perioada 5–11 august!
Artiștii Manuela Iana Mihăilescu și Dragoș Mihăilescu sunt inițiatorii, de peste un deceniu, ai Festivalului International de muzică clasică „Zilele Muzicii la Oraviţa”eveniment de înaltă ţinută pentru oraşul de pe Valea Caraşului.Deasemenea, băieţii lor le calcă pe urme.
Articol editat de Radio Resita, 5 august 2021, 18:25 / actualizat: 6 august 2021, 8:59
Oravita, aşezarea de sorginte austriacă , cunoscută şi pentru cea mai veche fabrică de bere şi prima asociaţiune sportivă, prima farmacie din ţară sau prima cale ferată din spaţiul românesc ce îşi întinde şinele pe acest capăt de ţară şi cea mai veche gară funcţională din îndepărtatul an 1854, a devenit, pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, epicentrul unei regiuni, Banatul Montan, din care Viena exploata lemn, aur si carbune, toate de o calitate rar întâlnită în intregul imperiu. Existau atunci o turnătorie, o rafinărie de petrol şi o fabrică de ciment.
Nemetoravica, cum i se mai spunea Oraviţei, este şi prin acest festival un punct de reper al muzicii clasice, vibrând prin rădăcinile istorice o eternă boemă care, înobilează ţinuturile Banatului Montan.
Manuela Iana Mihăilescu este născută în Oraviţa şi de câte ori are prilejul întoarce dragostea sa locurilor natale prin muzică.
Anul acesta, după pandemie, familia Iana Mihăilescu prin Asociaţia Culturală ArteORA,organizator principal, alături de partenerii Primăria Oraviţa, Casa de Cultură „Motoia Craiul” din Oraviţa, Şcoala de Muzică din Oraviţa, Complexul Muzeal Oraviţa, Liceul Teoretic „General Dragalina” din Oraviţa organizează în perioada 5 – 11 august: „Masterclass de pian şi duo pianistic” susţinut de pianiştii: Manuela Iana Mihăilescu şi de soţul său,Dragoş Mihăilescu, solist concertist al Filarmonicii „Banatul” din Timişoara.
Deschiderea cursurilor de măiestrie interpretativă, va avea loc pe 5 august, de la ora 19:00, cu Recitalul de pian la patru „Duo Mihăilescu”, la Sala festivă a Liceului Teoretic „General Dragalina” din Oraviţa.
În program, lucrări din creaţia compozitorilor: W. A. Mozart, Fr. Chopin, G. Fauré. Cl. Debussy.
Recitalul tinerilor pianişti participanţi la masterclass va avea loc pe 11 august, ora 19:00, la Casa de Cultură „Motoia Craiul” din Oraviţa.
Proiect cofinanţat de Consiliul Judeţean Caraş-Severin.
Nota redacţiei:
Manuela Iana- Mihăilescu şi Dragoş Mihăilescu alcătuiesc un duo pianistic care posedă un bogat repertoriu dedicat ansamblului de pian la patru mâini sau de două piane, obţinând cronici elogioase în presa de specialitate.
Absolventă a Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti (în anul 1984), la clasa profesorului Gabriel Amiras, Manuela Iana – Mihăilescu este actualmente conferenţiar universitar la catedra de pian a Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timisoara. Deţine Premiul I la Concursul Dinu Lipatti (Bucureşti, 1983), Premiul I la Concursul Cântarea României (1979, 1985, 1987, 1989) şi Menţiune din partea Conservatorului G. Dima la Concursul de interpretare G. Dima, Cluj-Napoca, 1989.
Posedă o apreciată activitate solistică, susţinând concerte cu orchestrele Filarmonicilor din Timişoara, Arad, Oradea, Craiova, Constanţa, sub bagheta dirijorilor: Nicolae Boboc, Emanuel Elenescu, Remus Georgescu, Ludovic Baci, Emil Simon, Ervin Acel, Bujor Hoinic, Radu Ciorei, Tateo Nakajima, Aurel Niculescu, Gheorghe Costin, Cristian George Neagu, Florin Totan, Marius Tănăsescu şi recitaluri ţară şi peste hotare, îndeosebi în duo pianistic cu Dragoş Mihăilescu (Germania, Suedia, Spania, Elveţia, Franţa, Austria, Serbia, Ungaria).
A efectuat o specializare în domeniul interpretării la Real Conservatorio de Musica din Madrid (Spania), studiind în mod special muzică spaniolă pentru pian cu profesorul şi pianistul Guillermo Gonzales.
A integrat studiul şi experienţa interpretativă a pieselor din suita Iberia de Isaac Albeniz în lucrarea de doctorat finalizată la Universitatea de Muzică din Bucureşti în noiembrie 2005. În acelaşi an a editat cărţile Sugestii de abordare a creaţiei pentru pian a lui C. Debussy, M. Ravel şi I. Albeniz şi Elemente de limbaj muzical în creaţia pentru pian a lui C. Debussy, la Editura Universităţii de Vest din Timişoara. În martie 2007 a prezentat un material despre Dinu Lipatti la Salisbury (Maryland) – SUA.
În 2002 şi 2005 a făcut parte din juriul prestigiosului Concurs internaţional de pian de la Jaén (Spania), iar în 2003 din juriul Concursului internaţional José Roca – Valencia (Spania). A susţinut recitaluri şi a predat cursuri de măiestrie la Conservatorio Superior de Musica Victoria Eugenia din Granada în 2005, 2006 şi martie 2011.
În august 2008, 2009, 2010 și 2011 a organizat cele patru ediţii a festivalului Zilele Muzicii la Oraviţa, constând în recitaluri şi masterclass de pian, fiind Director artistic al festivalului.
Dragoş Mihăilescu a studiat pianul la Liceul de Artă Ion Vidu din Timişoara şi apoi la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucureşti, absolvit în anul 1982. Din acelaşi an activează ca pianist al Filarmonicii Banatul din Timişoara. Din anul 1990 este şi cadru didactic la Facultatea de Muzică din Timişoara.
Dragoş Mihăilescu
Dragoş Mihăilescu s-a impus în viaţa muzicală a ţării precum şi în străinătate printr-o apreciată activitate solistică, susţinând recitaluri şi concerte cu orchestrele simfonice ale celor mai importante centre muzicale ale ţării (Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Sibiu, Craiova, Ploiești, Constanța, Râmnicu-Vâlcea, Oradea, Satu-Mare, Târgu-Mureş) sub bagheta dirijorilor: N. Boboc, E. Elenescu, I. Conta, B. Hoinic, R. Georgescu, M. Haciaturian, O. Trhlik, L. Bacs, E. Simon, E. Ferraris, M. Rațiu, Gh. Costin, J. F. Antonioli, T. Nakajima, W. Cobus, C. G. Neagu, Meyr Minsky, D. Frandeș, R. Râmbu, R. Ciorei, M. Cichirdan, M. Tănăsescu, P. Oschanitzky, E. Acel, H. Selbing, Guillermo Garcia Calvo.
Are o bogată activitate în genul muzicii de cameră. A concertat alături de violoncelista Alexandra Guţu atât în ţară cât şi peste hotare: Italia, Bulgaria, Ungaria, fosta Uniune Sovietică, precum şi cu violonceliştii Maria Ceaikovskaia şi Marin Cazacu. A susţinut recitaluri de muzică de cameră împreună cu violoniştii: Corina Belcea, Bogdan Zvorișteanu, Gabriel Croitoru, Gabriel Popa și mulți alții, precum și cu flautiştii: J. Yves Artaud, Alain Daboncourt.
Alături de soţia sa, Manuela Iana – Mihăilescu, a susţinut recitaluri la patru mâini şi la două piane în ţară, în Germania, Spania, Franţa, Elveţia, Italia, Austria, Serbia, Ungaria şi Suedia și a înregistrat trei CD-uri (Videoton – 1998, Show Factory – 2006, 2008).
A făcut parte din juriul unor concursuri naţionale şi internaţionale: Concursul internaţional de pian de la Braşov (ediţiile 1994, 1995) şi Concursul internaţional de pian Ella Philipp, Timişoara, 2008.
A obţinut Premiul I la ediţiile concursului naţional din 1981, 1983, 1985, 1987, 1989, ca solist sau în formaţii de muzică de cameră. A fost premiat pentru cea mai bună interpretare a Sonatei a III-a în caracter popular românesc de G. Enescu la Concursul naţional G. Dima (Cluj-Napoca), ediţia 1985.
Anca Bica Bălălău
Sursa: Filarmonica Banatul