Aparat de ultimă generaţie pentru depistarea rapidă a virusurilor, inclusiv SARS-COV-2, a bacteriilor, infecţiilor fungice şi parazitare la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara
Laboratorul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timisoara a fost dotat cu un aparat ultraperformant pentru diagnosticul molecular rapid multiparametric. Aceasta inseamnă că aparatul, de tip multiplex PCR, poate identifica simultan, într-o perioadă foarte scurta de timp între 14-30 de etiologii.
Articol editat de Daiana Rosca, 23 iulie 2021, 10:02
Practic, stabileste cauza infectiei unui pacient pe baza unor probe biologice, fie ca sunt nazale, sputa, materii fecale, lavaj, hemoculturi sau lichid cefalorahidian(LCR).Printre virusurile ce pot fi identificate se numara SARS-COV-2, diverse forme ale virusului corona, cel al gripei A( inclusiv AH1N1), virusul gripei B, MERS, dar si adenovirusuri, bacterii de tipul stafilococilor, inclusiv cel auriu, streptococi, inclusiv pneumococi.
Timpul de obtinere a rezultatului este foarte redus, intre 45-75 minute, in functie de categoria de infectii avute in vedere: respiratorii, gastrointestinale, pneumonii, hemoculturi sau meningite si encefalite.
“Principiul de functionare al aparatului este unul real time PCR, amplificarea acidului nucleic. Practic, se realizeaza o detectie calitativa si semi-cantitativa. Aparatul serveste conceptului modern de testare si analiza simultana, multiplex a numeroase tinte microbiene ce ar putea fi implicate in sindromul investigat. Performanta aparatului este una deosebita. Nu doar ca timpul de obtinere a rezultatului este unul foarte redus, dar vorbim de o acuratete, o sensibilitate de peste 95%”, spune dr. Delia Dogaru, medic primar Medicina de Laborator, responsabil analiza Compartiment Imunologie, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.
Avantajul principal este legat de timpul foarte scurt de identificare, print-un test sensibil de biologie moleculara tip PCR, a agentului patogen dar si a genelor de rezistenta antimicrobiana, ceea ce poate reduce administrarea unor antibiotice si folosirea tintita a acestora avand drept consecinta grabirea vindecarii pacientului.Diagnosticarea,tratamentul sau alte decizii legate de tratarea pacientului nu se rezuma doar la acest tip de test, ci se coroboreaza cu alte date in contextul clinic.