Oamenii pot dona sânge şi pe caniculă! Centrul de Transfuzii din Reşiţa este pregătit să ofere tot confortul necesar donatorului
Chiar dacă e caniculă, conducerea Centrului de Transfuzii Sanguine din Reşiţa roagă cetăţenii să vină să facă o faptă bună pentru semenii lor. Spitalele din judeţ au mare nevoie de sânge în această perioadă, în special pentru grupele A2 pozitiv şi B negativ. Oamenii nu trebuie să se sperie de caniculă. Atunci când este foarte cald afară donatorii se pot prezenta la primele ore ale dimineţii şa unitatea de Transfuzii.
Articol editat de Daiana Rosca, 8 iulie 2021, 12:50
Centrul este dotat cu aer condiţionat iar donatorul primeşte apă şi i se asigura tot confortul, ne-a declarat coordonatorul unităţii medicale de transfuzii, Rodica Neaga.
Pentru a putea deveni donator de sange, trebuie sa indeplineşti următoarele condiţii:
– vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 60 ani;
– greutate 58 – 100 kg femeile si 60 – 110 kg barbaţii;
– tensiune arteriala sistolica între 11 şi 18 mmH;
– sa nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale sau stomatologice;
– femeile să nu fie: insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstrual;
– sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 72 de ore inaintea donarii;
– sa nu ai/sa nu fi avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, de piele sau miopie peste (-) 6 dioptrii sau boli de piele.
În plus, înainte de a veni să doneze se recomandă consumul unei căni de ceai sau cafea, cu mic dejun normal, respectiv legume și fructe, precum și mâncăruri fără proteine sau grăsimi. De asemenea, nu trebuie să fumeze înainte și după donare o oră.
După donare, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea organismului crește, iar riscurile de paralizie și de accident vascular se reduc cu circa 30%.
Frecvenţa donărilor de sânge total nu poate depăşi: 5 donări pe an pentru bărbaţi şi 3 donări pe an pentru femei. Intervalul între două donări este de cel puţin 8 săptămâni. Sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%. În plus, în urma donării de sânge, rezistenţa organismului la şocuri creşte, astfel că, dacă vei suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.