Proiect concertist „Reșița 250” la debut
Ne apropiem cu pași repezi de ziua de 3 iulie, când vom sărbători cei 250 de ani de industrie pe aceste meleaguri… Am inițiat de anul trecut mai multe proiecte & programe care să ilustreze importanța istoriei acestor locuri, începând cu ziua de naștere a Reșiței industriale până în ziua de astăzi, cu toate suișurile și coborâșurile inerente unei evoluții istorice, așa cum a trăit-o urbea noastră încă din 1769, când s-a pus de fapt piatra de temelie a ceea ce sărbătorim astăzi.
Articol editat de Radio Resita, 13 mai 2021, 09:03
Am început anul trecut seria de proiecte dedicate jubileului cu „Reșița 250 – Timp și contratimp”, un proiect expozițional de artă plastică dedicat Reșiței, lansat la 3 mai 2020, prima etapă consumându-se anul trecut, la împlinirea a 249 de ani de industrie reșițeană. Am demarat apoi un concurs online dedicat istoriei, culturii, sportului Reșiței, dar și mediului înconjurător al fostei Cetăți de foc, desfășurat în patru etape, în perioada 22 mai 2020 – 12 martie 2021. Continuarea a venit prin seria „Conferințele Reșița 250: Oameni – Locuri – Fapte”, prima organizându-se în data de 23 septembrie 2020, până în prezent numărul celor desfășurate ajungând la opt. Un proiect de succes a fost și este și cel având motto-ul „Personalități ale Reșiței în an jubiliar 250”, prin cele trei etape ale sale (debut: 1 ianuarie 2021), ultima derulându-se chiar în momentul de față, proiect care cuprinde răspunsurile la două întrebări adresate unor personalități consacrate, legate prin naștere de Reșița, sau personalități în curs de formare, de asemenea legate prin naștere de Reșița, proiectul găsindu-și finalitatea printr-o carte cu titlul „100 pentru Reșița”. Și nu în ultimul rând, trebuie amintit cel mai „proaspăt” proiect, cel intitulat „Expozițiile Reșița 250”, lansat în 3 mai a.c. în curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz“, având ca scop organizarea câte unei expoziții tematice în fiecare zi de 3 a lunilor mai – octombrie 2021. Pe lângă toate acestea, au mai existat și există în continuare proiectul filatelic, dar și derularea unor manifestări culturale specifice, activități editoriale, toate organizate în onoarea jubileului reșițean.
Un ultim proiect în a marca anul jubiliar Reșița 250, pe care îl propun comunității, este unul muzical. Câteva amănunte: Parohia Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ din Reșița, împreună cu Forumul Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin și cu Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița inițiază, în perioada mai – octombrie 2021, un ciclu de Concerte de muzică de orgă, sub motto-ul „CANTICUM LAUDIS PRO RESITA – 250“, care se vor desfășura pe orga Wegenstein din Biserica „Maria Zăpezii“, în fiecare a treia duminică din lună, începând cu ora 18.00.
Programul primului concert va fi următorul:
16 mai 2021, ora 18.00, Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ Reșița:
Primul concert din cadrul celor organizate lunar sub titlul „CANTICUM LAUDIS PRO RESITA – 250“. Protagoniștii acestui concert sunt organiștii reșițeni: Cristian Roșoagă, Christine Maria Surdu și Patrick Paulescu. Solo: Gheorghe Colța și Christine Maria Surdu.
Partenerii acestui ciclu de concerte sunt Clubul Lions Onix și Societatea „Metarsis: activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană” Reșița.
Erwin Josef Țigla