[FOTO-AUDIO]Colegiul Naţional „Traian Lalescu” din Reşiţa – Şcoală Ambasador a Parlamentului Europen
Programul educativ „Școli-ambasador ale Parlamentului European” (EPAS), a fost lansat în toate statele membre ale Uniunii Europene la începutul anului 2017, de Biroul de Informare al Parlamentului European (BIPE) în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și cu sprijinul asociației APDD „Agenda 21”.
Articol editat de Casandra Silitra, 30 aprilie 2021, 11:38
Un an mai tarziu, în 2018, Colegiul Naţional „Traian Lalescu” din Reşiţa reuşeşte să obţină acest certificat şi astfel devine prima şcoală din Caraş-Severin Ambasador a Parlamentului Europen, titulatură valabilă pentru trei ani.
În această perioadă o echipă formată din 16 elevi şi 5 cadre didactice, ambasadori juniori şi seniori, gandesc, planifică şi desfăşoară o serie de activităţi în cadrul acestui proiect pentru a redobândi statutul de Şcoală Ambasador a Parlamentului Europen pentru următorii trei ani.
„Noi suntem in acest moment Şcoală Ambasador a Parlamentului European în baza titulaturii obţinute în 2018 valabilă pentru trei ani. În fapt, acum aplicăm, lucrăm, continuăm pentru a menţine titulatura obţinută în 2018.” ne-a declarat unul dintre ambasadorii seniori, profesorul de limba franceză de la Colegiul Naţional „Traian Lalescu”, Camelia Radovan
Învitată în emisiunea „Cei mari în lumea celor mici”, ambasadorul senior, Camelia Radovan, ne-a declarat că, noua echipă de ambasadori juniori a trebuit să regandească toate activităţile si să le adapteze situaţiei pandemice actuale, astfel că, o parte din activităţi au fost mutate în mediul online.
Din echipa de 16 elevi de la Colegiul Naţional „Traian lalescu” din Reşiţa, care lucrează intens la activităţile din cadrul proiectului Şcoală Ambasador a Parlamentului Europen, fac parte şi trei ambasadori juniori, Teodora Zmeu, Daria Fîc şi Alice Nicolaescu.
Acestea se ocupă de de cele trei direcţii ale proiectului, şi anume: Teodora Zmeu este cea care coordonează diseminarea de informaţii şi punctele de informare online, precum şi una dintre activităţi „I WANT TO BE FREE – Adeverinţele electronice verzi, reînceperea călătoriilor in UE”. Daria Fîc este cea care prezintă activităţile dedicate Zilei Europei, în timp ce Alice Nicolaecu coordonează activităţile legate de modul de funcţionare a Parlamentului European.
Programul educativ „Școli-ambasador ale Parlamentului European” (EPAS), urmărește îmbunătățirea cunoștințelor despre Europa și democrația parlamentară europeană în rândul tinerilor. Aceștia sunt familiarizați cu posibilitățile pe care cetățenia europeană le oferă, precum și cu rolul pe care Parlamentul European îl joacă în procesul decizional european.
Întreaga activitate a elevilor de la Colegiul Naţional „Traian lalescu” din Reşiţa o puteţi urmării pe pagina de internet www.cntlr.ro , precum si pe pagina de Facebook: Colegiul National Traian Lalescu Resita sau pe pagina de Instagram a unităţii de învăţământ.