[AUDIO] Stocul de sânge al Centrului de Transfuzii din Reşiţa trebuie urgent îmbunătăţit! Bolnavii au nevoie de sânge şi de sărbători
Stocul de sânge al Centrului de Transfuzii din Reşiţa trebuie urgent îmbunătăţit! Coordonatorul unităţii face apel la cărăşeni să vină mâine între orele 8.00 -13.00 într-un număr cât mai mare pentru a dona sânge deoarece în „Vinerea Neagră”, centrul va fi închis, la fel şi de Paşti.
Articol editat de Daiana Rosca, 28 aprilie 2021, 15:15
Stocul pe care-l are unitatea acum este insuficient pentru a asigura sângele necesar pentru spitalele din judeţ în zilele libere, de Paşti iar dacă vor fi accidente rutiere sau va creşte numărul celor care au nevoie de o transfuzie va fi extrem de dificil, susţine coordonatorul Unităţii de Transfuzii, medicul Rodica Neaga.
„Fac apel la aparţinătorii bolnavilor din spital, la oamenii sănătoşi din judeţ să vină să doneze sânge, într-un număr cât mai mare pentru că la ora actuală avem nevoie de sânge pentru absolut toate grupele, ne descurcăm greu şi de sărbători putem avea accidente rutiere sau cazuri grave care necesită transfuzii cu sânge iar noi trebuie să fim pregătiţi.
Cu 6-8 donatori pe zi nu facem faţă, ne descurcăm cu dificultate şi nu ne dorim asta pentru că viaţa acestor bolnavi depinde de o pungă de sânge”, ne-a declarat medicul coordonator Rodica Neaga.
Centrul din Reşiţa se va redeschide marţi, în data de 4 mai.
În plus, Activitatea Centrului de Transfuzii Sanguine din Caraş-Severin nu a fost restricţionată din cauza cazurilor de coronavirus confirmate în Banat şi în ţară. Oamenii trebuie să înţelegă că bolnavii au nevoie de sânge şi în această perioadă, în care din păcate numărul donatorilor a început să scadă extrem de mult, ne-a mai declarat medicul Rodica Neaga.
CE TREBUIE SĂ CUNOASCĂ PERSOANELE CARE POT FI DONATORI DE SÂNGE:
-Vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
-Greutate corporala minima 50 kg;
-Tensiunea arteriala : maximă nu depăşeşte 180 mmHg, iar minima 100 mmHg;
-Valoarea hemoglibinei nu este mai joasă de 125g/l pentru femei şi nu mai puţin de 135 pentru bărbaţi;
-Nu prezintă afecţiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operaţie de ulcer, tendinţa de sângerare anormală.
-Intervalul de timp între doua donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 zile .