Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO-FOTO] „O întâmplare a făcut să ajung în slujba armelor”, a mărturisit părintele Nicolae Petrişor – singurul preot militar din Caraş-Severin

În anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor şi Anul comemorativ al filantropilor ortodocşi români, preotul militar Nicolae Petrișor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Caraș-Severin, a fost premiat pentru merite deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștine, a familiei și a filantropiei, de către Preafericitul Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi înmânată de către Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului.

[AUDIO-FOTO] „O întâmplare a făcut să ajung în slujba armelor”, a mărturisit părintele Nicolae Petrişor – singurul preot militar din Caraş-Severin

Articol editat de Gerhard Chwoika, 23 aprilie 2021, 17:00

În cele de mai jos redăm integral povestea preotului Nicolae Petrişor, originar din Bocşa Română, trăitor şi slujitor în Reşiţa, iar din rândurile istorisirii aveţi prilejul să aflaţi întâmplarea care a făcut să ajungă în această postură:

pr. Nicolae Petrişor în dialog cu Hardy Cvoica

… sunt preotul militar Petrişor Nicolae Ion din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin. Să fi preot militar înseamnă să slujeşti celor care se află în slujba ţării, a militarilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dar servesc şi celelalte arme. Pentru că nu este alt preot militar în judeţul nostru, desfăşor activităţi religioase şi în cadrul Ministerului Apărării Naţionale când sunt solicitat de către cei de la noi din judeţ şi la diverse evenimente închinate Zilei Armatei, Zilei Forţelor Terestre, Zilei Naţionale a României sau altor acţiuni care au loc şi în cadrul celorlalte arme din Caraş-Severin.

Eu îmi desfăşor activitatea principală în cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin şi două zile pe săptămână în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” Reşiţa unde avem amenajată o capelă pentru nevoile spirituale ale militarilor de acolo, dar şi în Inspectoratul de Poliţie Judeţean unde de-asemenea avem un spaţiu de rugăciune în cadrul arestului preventiv al Poliţiei municipiului de pe Bârzava.

Preotul militar nu este mai deosebit decât restul preoţilor, el este în acelaşi har în care lucrează toţi ceilalţi slujitori ai Sfintelor Altare din lume, doar că pe lângă ierarhul locului am şi subordonare directă inspectorului şef al comenzii jandarmeriei cărăşene, dar mă supun şi şefului Secţiei Asistenţă Religioasă din Ministerul Afacerilor Interne care e şi el tot preot şi ce avem diferit sunt restricţiile la fel ca şi militarii pe partea aceasta, dar şi un preot care nu este în armată nu poate să facă ce şi cum vrea pentru că trebuie să fie un exemplu pentru toată societatea în care trăieşte.

Vă spun că printr-o întâmplare am ajuns să fiu preot militar şi-anume după finalizarea studiilor teologice am predat câţiva ani la Colegiul Economic al Banatului Montan din Reşiţa, iar după căsătorie Preasfinţitul părinte Laurenţiu, pe-atunci Episcop al Caransebeşului, acum Mitropolit al Ardealului m-a îndemnat dacă vreau să vin să slujesc aici, fiind şi profesor am acceptat. Pentru o perioadă de timp am slujit benevol, fără o remuneraţie până la deblocarea postului şi până s-au dat toate examenele medical, psihologic şi toate cele necesare, bineînţeles au mai fost şi alţi candidaţi, însă Dumnezeu a rânduit ca eu să fiu acela care să slujească în această biserică a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin, meserie pe care o practic cu dăruire de aproape 19 ani. Este vorba de Biserica cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, a cărei piatră de temelie a fost pusă în urmă cu 20 de ani de Ziua Jandarmeriei Române în 3 aprilie 2001şi târnosită în 8 noiembrie 2002 de către Preasfinţitul Laurenţiu.

Slujesc în tot judeţul dacă este nevoie, dar în special dacă sunt invitat de către militarii pe care îi deservesc, la o cununie sau un botez sau la un eveniment trist, cum ar fi o înmormântare a rudelor sau apropiaţilor lor sau chiar şi în cazul când un militar în activitate trece din această formă de vieţuire; particip alături de preotul locului sau cei care sunt acolo şi au nevoie de rugăciunile noastre, cu drag mă deplasez însă şi în alte părţi din afara judeţului.

Suntem în perioada Postului Mare în Săptămâna Floriilor, rânduiala liturgică a slujbelor este puţin diferită faţă de celelalte perioade. Liturghia darurilor mai înainte sfinţite compusă de un papă al Romei, Grigorie Dialogul, se oficiază de-obicei de după-amiaza înspre seară pentru că este o liturghie care ne îndeamnă la postire şi la împărtăşirea cu trupul şi sângele Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Hristos, care au fost sfinţite înaintea săptămânii care urmează. Începând din martie anul trecut când s-a declanşat această pandemie am încercat să îi sprijin duhovniceşte prin rugăciune mai multă şi am încercat pe cât mi-a stat în putinţă, pentru că avem şi noi, preoţii, neputinţele noastre, ca în fiecare zi să fiu prezent în biserică în rugăciune pentru toţi oamenii care au nevoie, pentru jandarmi şi familiile lor, poliţişti, pompieri şi aş spune eu pentru întreaga Reşiţa, pentru întreg judeţul Caraş-Severin, dar şi pentru toată România şi întreaga lume pentru că Dumnezeu a făcut toate şi noi suntem datori să-i mulţumim pentru tot ceea ce am primit de la el şi de aceea în această perioadă de post mai ales, dar şi de boală în care lumea se află, ar trebui să înmulţim, atât în casele noastre, cât şi în biserică, rugăciunea. De aceea am considerat că e bine să facem zilnic fie liturghia darurilor mai înainte sfinţite, de luni până vineri, fie sâmbăta şi duminica, liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur şi a Sfântului Vasile cel Mare.

Biserica noastră este deschisă tuturor, în primul rând pentru militarii din acest inspectorat, precum şi din celelalate: de poliţie, pompieri, poliţie de frontieră şi din MapN, dar cum spuneam mai ales de sărbători şi nu numai, ea este deschisă pentru toată lumea care vrea să vină să se închine şi să fie în rugăciune împreună cu noi.

Recent am primit diploma „Anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor şi anul comemorativ al filantropilor ortodocşi români” din partea Preafericitului părinte Daniel  – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Acest lucru mi-a umplut sufletul de bucurie pentru că Preafericitul părinte patriarh mă preţuieşte şi are încredere şi acest lucru mă face să fiu mult mai responsabil decât până acum. Trebuie să preţuim şi să aducem recunoştiinţă Prefericitului părinte patriarh pentru darurile pe care n-i le face în această formă, Preasfinţitului părinte al nostru Lucian – Episcopul Caransebeşului, şefului Secţiei de asistenţă religioasă şi tuturor comandanţilor de arme din judeţul nostru, care ne sprijină în activităţile pe care le desfăşurăm pentru promovarea şi susţinerea valorilor creştine, a familiei şi a filantropiei din unitatea noastră, din biserica noastră şi din întreg judeţul nostru.

Pentru un creştin, a fi preot este un lucru deosebit, dar preoţia pe care am primit-o prin taina hirotoniei, impune o anumită statură, o anumită ţinută duhovnicească pe care trebuie să o avem, dar toţi creştinii suntem chemaţi să avem aceeaşi conduită, nu putem fi deosebiţi preoţii de credincioşii mireni. Cu toţii suntem chemaţi să propovăduim aceleaşi valori, Să-L propovăduim pe Hristos, fiecare din postura în care se află, să facă lucruri care îl duc mai aproape de Dumnezeu şi care nu fac de ruşine creştinismul şi haina botezului pe care am primit-o fiecare.

În această zi de sărbătoare, a intrării Domnului nostru în Ierusalim urăm în primul rând celor ce poartă un nume de floare, Florin, Florina, dar şi alte flori care se pot serba în această zi; La mulţi ani şi să fie cu bucurie în această zi sfântă de duminică şi tuturor ascultătorilor postului Radio Reşiţa le dorim să aibă o Săptămână binecuvântată a Patimilor, a urcuşului duhovnicesc din moartea păcatului la Învierea cu Domnul nostru Isus Hristos, cel care a primit a pătimi, a fi răstignit, îngropat şi a treia zi înviat din morţi. Avem cu toţii această bucurie a Învierii Mântuitorului nostru Isus Hristos în toate zilele vieţii noastre şi nu doar în ziua de Paşti, ci în fiecare zi să simţim învierea lui Hristos şi să putem să rostim cu toţii cu glas tare „Hristos A Înviat” în orice moment al vieţii noastre. Amin.

Cu părintele Nicolae Petrişor ne întâlnim duminică, 25 aprilie 2021 în emisiunea “Oameni şi locuri” de la 14:30 aici pe 105,6 FM.

Sursa foto: Radio România Reşiţa

Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – secretar de stat
Actualitate duminică, 17 noiembrie 2024, 10:00

Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – secretar de stat

Secretarul de stat în Transporturi, Irinel Ionel Scrioșteanu, a anunțat progrese semnificative pe șantierul secțiunii lipsă Margina-Holdea,...

Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – secretar de stat
Schimbări în traficul din Reșița
Actualitate duminică, 17 noiembrie 2024, 09:19

Schimbări în traficul din Reșița

Primăria Municipiului Reșița a anunțat schimbarea priorității la ieșirea de sub pasajul superior Intim. Autovehiculele care vin dinspre Muzeul...

Schimbări în traficul din Reșița
Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, a decedat la vârsta de 82 de ani
Actualitate duminică, 17 noiembrie 2024, 08:33

Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, a decedat la vârsta de 82 de ani

Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci şi cel care a transformat SUA într-o putere internaţională în gimnastică, a decedat la...

Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, a decedat la vârsta de 82 de ani
Reşiţa în febra pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă. Dean Bowman şi The Urs vor deschide Târgul de Crăciun
Actualitate sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 13:04

Reşiţa în febra pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă. Dean Bowman şi The Urs vor deschide Târgul de Crăciun

Au început și la Reșița pregătirile pentru sărbătorile de iarnă, chiar dacă în alte orașe din ţară urmează să se deschidă Târgurile...

Reşiţa în febra pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă. Dean Bowman şi The Urs vor deschide Târgul de Crăciun
Actualitate sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 12:50

Primul Consulat Onorific al Columbiei în România a fost inaugurat la Timișoara

Primul Consulat Onorific al Columbiei în România a fost inaugurat la Timișoara. Sediul se află pe strada Martir Miroslav Todorov, nr. 10. La...

Primul Consulat Onorific al Columbiei în România a fost inaugurat la Timișoara
Actualitate sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 10:53

Tramvaiul lui Moș Crăciun la Arad

Aradul se pregătește de sărbători, iar una dintre atracțiile principale ale acestui an este tramvaiul lui Moș Crăciun. Începând cu 16...

Tramvaiul lui Moș Crăciun la Arad
Actualitate sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 09:11

Locuitorii din Bozovici îşi vor putea testa gratuit glicemia, auzul şi tensiunea arterială

Locuitorii din Bozovici îşi vor putea testa gratuit glicemia, auzul şi tensiunea arterială. Asociaţia Diabeticilor din Reşiţa şi Clubul Lions...

Locuitorii din Bozovici îşi vor putea testa gratuit glicemia, auzul şi tensiunea arterială
Actualitate vineri, 15 noiembrie 2024, 19:15

Două accidente, într-o zi, în aceeaşi localitate

Două accidente au avut loc, într-o zi, în aceeaşi localitate. Patru persoane au ajuns la spital cu multiple traumatisme. Ambele evenimente...

Două accidente, într-o zi, în aceeaşi localitate