Doar 9 medici de familie din Caraș-Severin au confirmat că vor vaccina populația în propriile cabinete
Interes scăzut din partea medicilor de familie din Caraş-Severin pentru derularea campaniei de vaccinare anti SARS CoV-2 în cabinetele proprii. Din cei 139 de medici de familie din judeţ , doar 9 şi-au arătat interesul şi fac demersurile necesare pentru a începe munizarea pacienţilor. Direcţia de Sănătate Publică poartă în continuare discuţii cu aceştia, în speranţa că numărul medicilor de familie care să vaccineze cu AstraZeneca va creşte.
Articol editat de Daiana Rosca, 8 aprilie 2021, 15:44
„Cei 9 medici care ne-au confirmat că doresc să se implice sunt din Reșița, Caransebeș, Măureni, Bocșa, Teregova și Berzovia„, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros.
Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie nu necesită programare în platforma electronică, planificarea administrării vaccinului fiind posibilă, în baza unei liste zilnice întocmite anterior.
Societatea Națională de Medicină de Familie anunță că sunt doua paliere clar conturate care necesită ajustare în acest moment: COMUNICAREA PUBLICĂ și IMPLICAREA DIRECTĂ A MEDICILOR DE FAMILIE.
CAMPANIA de COMUNICARE PUBLICĂ Și EDUCAȚIE DESPRE VACCIN ȘI VACCINARE anti COVID 19 trebuie:
• să foloseasca efectiv cât mai multe resurse disponibile și să fie diversificată;
• să explice pe înțelesul fiecarui cetațean importanța vaccinarii RAPIDE și MASIVE a populației;
• să adapteze mesajele la nevoile identificate de corpul medical și la solicitarile pacienților. Aceste nevoi se conturează clar prin simpla urmărire a listelor de așteptare din platforma ROVACCINARE, liste care indică evident și clar tipurile de vaccinuri acceptate în prezent;
• să promoveze încrederea în toate vaccinurile pe care statul le pune la dispoziție pentru imunizare, fără a încerca impunerea unui anumit vaccin. O astfel de impunere va determina o reacție de respingere în masa, greu de remediat în timp.
VACCINAREA ÎN CABINETELE MEDICILOR DE FAMILIE – necesita ajustarea suportului legislativ pentru a asigura flexibilitate:
• reprezentanții legali sunt cei capabili sa decida cum se va desfașura optim procesul de vaccinare în cabinet, în funcție de organizarea existenta, pentru a nu perturba activitatea curenta și a evita pierderea inutilă a dozelor de vaccin;
• distribuția vaccinului la cabinet;
• asigurarea logisticii necesare;
• simplificarea sistemului de contractare, programare și raportare;
• stabilirea unui tarif echitabil, calculat transparent.
Societatea Națională de Medicină de Familie are toată deschiderea pentru a se implica mai ales că medicii de familie sunt principalii vaccinatori în România.
Pentru administrarea vaccinului în cabinetul propriu, potrivit schemei complete de vaccinare, medicul de familie va fi plătit cu 40 lei/inoculare, potrivit unui proiect de ordonanță care urmează a fi aprobat de Guvern.