[FOTO] De la ora 22-„De vorbă cu România Frumoasă” cu două importante aniversări: cea a omului de ştiinţă Dan D. Farcaş şi 155 de ani de la înfiinţarea Academiei Române!
Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea.
Articol editat de Radio Resita, 1 aprilie 2021, 17:00 / actualizat: 2 aprilie 2021, 7:13
Din acest motiv şi din respect pentru toţi ascultătorii, din țară și din afara granițelor, cinstim oamenii de valoare, a căror menire este aceea de-a înălţa cultura şi spiritul poporului român.
În această seară, de la ora 22:00 la 24:00, la emisiunea „De vorbă cu România Frumoasă” vom vorbi despre două importante aniversări, cea a omului de ştiinţă Dan D. Farcaş şi despre Academia Română la 155 de ani de la înfiinţare!
Dezideriu Dan Farcaș s-a născut pe 1 aprilie 1940,la Reșița şi este matematician, informatician, scriitor, cercetător român al fenomenului OZN și al civilizațiilor extraterestre.
A absolvit facultatea de matematică și fizică la Timișoara. Are un doctorat în matematici la Universitatea București. Din anul 1962 a lucrat ca informatician la calculatorul electronic MECIPT-1,de la Institutul Politehnic din Timișoara, unde a realizat primele simulări de rețele neuronale din România. A condus și a realizat, din 1968, la CEPECA, mari proiecte de informatizare, a predat cursuri de informatică. După anul 1990 a fost director la Institutul Român de Management, director și director adjunct al Centrului de Calcul și Statistică Sanitară, consilier temporar al Organizației Mondiale a Sănătății și expert al Comisiei Europene pentru informatizarea ocrotirii sănătății in România. A fost ales în 1993 membru titular al Academiei de Științe Medicale și a fost în perioada 1991-2010 vicepreședinte al Societății Române de Informatică Medicală. Din 2013, este membru al Comitetului Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii al Academiei Române.
Dan Farcaș este, din 2006, cetățean de onoare al municipiului Reșița.
Începând cu anul 1966 s-a făcut remarcat prin publicarea unor povestiri SF. Din anul 1998 a fost vicepreședintele, iar din 2011 este președintele Asociației pentru Studiul Fenomenelor Aerospațiale Neidentificate (ASFAN). Membru fondator, în 2006, al Centrului de Studii pentru Științele de Graniță, în cadrul Comisiei pentru România al UNESCO.
A publicat, în țară și străinătate, peste 30 de cărți în domenii precum informatică, matematică, eseuri, ufologie, memorialistică. A publicat peste 1200 de articole, în principal de popularizare, și a participat la numeroase emisiuni radio și tv, inclusiv în străinătate, multe dintre ele legate de fenomenul OZN. Cartea Informatica medicală, la care e coautor, a fost distinsă în 1991 de către Academia Română cu premiul Gheorghe Marinescu.
Deasemenea, Dan D. Farcaș face parte din proiectul „Personalităţi ale Reşiţei la început de an 250”!
„La Regele Solomon vin doi împricinaţi să le facă dreptate. Unul povesteşte cum s-a întâmplat şi Solomon îi spune :Tu ai dreptate.
Celuilalt, deşi spunea exact invers, Solomon îi spune: Şi tu ai dreptate.
Atunci nevasta lui Solomon, care asistase la scenă, intervine:
Cum poţi să spui că şi unul şi celălalt are dreptate când se contrazic.
Regele Solomon îi spune :Şi tu ai dreptate ! ” , şi-a încheiat Dan Farcaş , cu finul umor ce îl caracterizează, expozeul despre carte şi cărţile sale, invitat fiind la eveniment cultural de amploare s-a desfăşurat în Reşita, la cea de-a -XXXVI-a ediţie a manifestării „Reşiţa în 10 dimensiuni”.
Dreptatea există dacă o căutam, iar teritoriul unde o găsim cu şi în siguranţă este cel cultural, ce făureşte România frumoasă , fiindcă „Adevărata dragoste e cea dăruită, nu cea primită”. Dăruiţi-vă timp pentru a o găsi!
În această seară, Ada Botezan împreună cu aniversatul zilei, Dan D. Farcaş vă dăruiesc câteva momente speciale într-un dialog de suflet, la emisiunea „De vorbă cu România Frumoasă!” Fiţi pregătiţi să le primiţi.
Apoi, până la ora 24 vom face vorbire despre un alt eveniment al zilei, Academia Română împlineşte 155 de ani.Despre începuturile acestui for de știință și de cultură din România şi despre contribuţia Banatului la viaţa academică a ţării noastre, vom dezbate pe frecvenţele radioului reşiţean.
Rămâneţi ACASĂ pe frecvenţele 105.6 FM și 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.
Anca Bica Bălălău