Autorităţile cărăşene au efectuat acţiuni de verificare a măsurilor de protecţie împotriva COVID, pe raza judeţului Caraş-Severin
Pentru prevenirea și combaterea infectării cu noul tip de coronavirus, sub autoritatea Instituţiei Prefectului, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, împreună cu jandarmi de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Caraș-Severin, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic”, ai Direcției de Sănătate Publică, ai Direcţiei Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, au intensificat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Articol editat de Daiana Rosca, 27 martie 2021, 13:31
Activităţile cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă au avut loc în sistem integrat şi au vizat, în special, zonele aglomerate, centre comerciale, terase, restaurante, pensiuni, dar şi mijloacele de transport în comun, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid-19.
Astfel, ieri, 26.03.2021, au fost derulate, atât în mediul urban cât și în mediul rural, acţiuni de verificare a respectării măsurilor sanitare vizând combaterea răspândirii noului virus SARS-CoV-2, la care au participat 145 de polițiști, jandarmi și reprezentanți ai celorlalte instituții. În cadrul activităților au fost verificate 61 de societăți comerciale, au fost legitimate peste 1.500 de persoane, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 142 de sancțiuni contravenționale (123 pentru nerespectarea măsurii protecție individuală și 19 sancțiuni aplicate persoanelor fizice pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea/libera circulație), în valoare de 7.000 de lei.
Cu ocazia controalelor în trafic, poliţiştii au verificat legalitatea efectuării transportului de marfă și persoane, inclusiv modul în care măsurile de protecție stabilite prin Legea nr. 55/2020 sunt respectate în timpul efectuării transportului de persoane, prin curse regulate/speciale, fiind verificate 260 de mijloace de transport persoane. Conducătorii tuturor autoturismelor verificate în trafic au fost instruiți de polițiști în privinţa respectării prevederilor Legii 55/2020, pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2. ● Odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus, echipajele de poliție, poliţie locală și jandarmerie aflate în serviciu pe raza județului Caraș-Severin verifică modul de respectare a interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 22:00—05:00.
De asemenea cetățenii au fost informați cu privire la faptul că, începând cu data de 28.03.2021, se va restricționa circulația autovehiculelor si a persoanelor în intervalul orar 20:00 – 05:00 și închiderea programului de funcționare a societăților comerciale începând cu ora 18:00, in perioada sfârșitului de săptămână, în localitățile unde incidența ratei de infectare este de peste 4 la mie.
La nivelul județului Caraș-Severin, cea mai ridicată rată de incidență cumulată în ultimele 14 zile, calculată la data de 24 martie 2021, se înregistrează în localitatea Slatina Timiș- 3.33 la 1.000 de locuitori, iar în municipiile Reșița și Caransebeș, incidența calculată la aceeași dată este de 2.54, respectiv 2.18 la 1.000 de locuitori, conform Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin 24 martie 2021.
Reamintim că este permisă circulația persoanelor în intervalul mai sus precizat pentru următoarele motive:
●deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
●deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
●deplasări în afara localității a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
●deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
Declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasarii,data completarii si semnatura.