Şcoala duală de la Colegiul Economic al Banatului Montan Reşiţa – „pepinieră” pentru piaţa muncii
Şcoala duală atrage tot mai mulţi tineri dornici să înveţe o meserie şi să câştige bani într-un timp cât mai scurt. În Caraş-Severin sunt disponibile pentru această toamnă: 175 de locuri, dintre care 59 la Colegiul Economic al Banatului Montan Reşiţa.
Articol editat de Mirabela Afronie, 19 martie 2021, 11:17
Directorul adjunct Cristiana Popa: La Colegiul Economic al Banatului Montan Reşiţa, în anul școlar 2021-2022 la învățământul dual avem patru calificări și anume: calificarea de ospătar-chelner-vânzător în unitățile de alimentație sunt disponibile 21 de locuri, la calificarea bucătar – 20 de locuri, lucrător hotelier – opt locuri și în domeniul industrie alimentară, pentru calificarea brutar- patiser avem 10 locuri. Aceste locuri de la învățământul dual sunt solicitări ale agenților economici cu care noi colaborăm și cărora le mulțumesc pe această cale dat fiind această situație pandemică, în care agenți economici au limitată sau chiar închisă activitatea, ei și-au arătat disponibilitatea pentru a ne susține și în anul școlar 2021-2022.
Elevii care optează pentru învățământul profesional dual beneficiază de foarte multe oportunități. Şi aici aş aminti în primul rând primesc bursa profesională dar și bursa oferită de către agenții economici şi nu numai. Ei mai beneficiază și de bursă cu care ne sprijină Primăria Reşiţa, partenerii noștri care asigură mâncarea și cazarea elevilor care optează pentru această formă de învățământ și nu numai și pentru învățământul profesional tradițional. De asemenea elevii care optează pentru unitatea noastră de învățământ, Colegiul Economic al Banatului Montan se bucură de profesionalismul cadrelor didactice care îi îndrumă și care îi coordonează atât la școală cât și în stagiile de pregătire practică pe care le desfășoară la agenții economici.
Tinerii care optează pentru şcoala duală beneficiază de o serie de facilităţi, între care o bursă de 200 de lei de la staţ masă şi cazare gratuită, dar şi o bursă suplimentară de la operatorul economic unde efectuează practica. Cei care s-au orientat către această formă de învăţământ se declară mulţumiţi.
Dragomir Marius Alex, elev la şcoala duală, specializarea ospătar: Am ales şcoala duală pentru că specailizarea asta mi-a plăcut foarte mult, de mic mi-am dorit să fiu ospătar. Îmi place foarte mult să fac practică pentru că înveţi foarte multe lucruri, dar şi partea teoretică este foarte importantă. Nu se poate una fără alta… Dacă nu ai teorie nu poţi să faci practică. Îmi doresc foarte mult să lucrez în domeniu şi să mă specializez. Ştiu că este puţin mai greu în perioada asta cu pandemia de coronavirus, dar nu este imposibil. Cred că piaţa forţei de muncă are nevoie de un suflu nou mai ales în ceea ce priveşte meseria de ospătar-chelner-vânzător. Din păcate, în cafenele şi restaurante nu prea se respectă ce învăţăm noi la şcoală, dar sperăm ca noi, tineretul să aducem o schimbare în bine.
Laurenţiu Popescu, elev la şcoala duală, specializarea bucătar: Iniţial nu am optat să ajung aici, dar acum îmi place foarte mult. Mi-am dorit să intru la Liceul Teoretic William Shakespeare din Timişoara, să studiez engleză intensiv, dar nu a fost să fie. La început nu am fost atras de bucătărie, dar acest lucru s-a schimbat încetul cu încetul, făcând preparate şi învăţând să combin gusturile. Acum gătesc foarte mult şi acasă. Mi-aş dori foarte mult să ajung master chef, poate să îmi deschid un restaurant al meu pentru că nu sunt o fire care să colaboreze cu alte persoane.
În judeţul Caraş-Severin, pentru şcoala duală mai există disponibile 100 de locuri la Colegiul Tehnic Reşiţa şi 16 locuri la Liceul Tehnologic Trandafir Cocârlă Caransebeş.