[FOTO-AUDIO] DINCOLO DE NORI! Proiect de suflet pentru locuitorii cătunelor de pe Valea Cernei
DINCOLO DE NORI s-ar putea numi proiectul de ajutorare derulat de Comanderia Eugeniu de Savoya din Timișoara pentru a dărui speranță celor 80 de suflete care trăiesc rupte de lume, în cătunele izolate de pe Valea Cernei.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 17 martie 2021, 11:14
Locuințele lor sunt într-o zonă aflată la peste 1000 de metri altitudine, nu au curent electric și nici alte beneficii ale civilizației moderne. Între cei 80 de localnici din Cracu Mare, Ineleţ, Crouri, Ţaţu şi Gura Iuţii, 12 sunt copii cu vârste între 2 și 13 ani. Asociația își propune pentru toți, sprijin printr-un program permanent, lunar, spune Cristian Neghina, reprezentantul Comanderiei Eugeniu de Savoya.
Am pornit în acest proiect împreună pentru a da o rază de speranță celor care au nevoie, și-n căutările noastre am descoperit această comunitate izolată de tot ceea ce înseamnă civilizație, o comunitate care în secolul XXI în România nu se bucură de electricitate, nu se bucură de școală, de servicii medicale sau de asistență socială. Am găsit o comunitate în care nici măcar nu poți ajunge cu un mijloc de transport. Ne-am hotărât să mergem la ei și am demarat acest program în încercarea ca lună de lună să facem un program permanent în care să le ducem cele necesare, produse de bază, alimente, medicamente și medici care să-i vadă acolo la ei acasă.
Compania de apă minerală, cu sediul în Ocna de Fier, a sponsorizat asociația timișeană cu un ATV, care poate asigura accesul mai simplu către respectivele cătune izolate, a spus la rândul său Horațiu Rada, manager general al AUR’A MINERAL WATER.
Prin Comanderia Eugeniu de Savoya care a venit și ne-a propus acest proiect interesant de a ajuta această comunitate de la Scărișoara și nu doar, în care oamenii sunt izolați și poți să ajungi la ei doar pe niște scări, o adevărată aventură, pe niște poteci de 11 km, oameni izolați, am reușit să achiziționăm un ATV, să-l oferim, sperând ca prin voluntarii care vor urca la aceste familii izolate, peste 80, să ajungă cadre medicale care să le satisfacă nevoile primare de consulare, să ajungă tot felul de alimente primare de care au nevoie și nu în ultimul rând de a simți căldura omenească.
Prima acțiune a însemnat 600 de kilograme de alimente și produse de igienă împărțite localnicilor. Conform reprezentanților Asociației Comanderia Eugeniu de Savoya, obiectivele proiectului pe termen mediu sunt amenajarea unui drum forestier, repararea morii și accesul la educație prin redeschiderea școlii.