Doi din trei studenți care vin din alte județe la studii rămân să lucreze în Timișoara, după terminarea facultății
Timișoara este un oraș universitar, care adună studenți din aproape zece județe. Specialiștii Universității Politehnica au analizat ce se întâmplă cu tinerii după finalizarea studiilor.
Articol editat de Radio Resita, 10 martie 2021, 10:04 / actualizat: 10 martie 2021, 11:33
Datele furnizate de REVISAL arată că în rândul absolvenților de licență, 64% dintre cei care vin să studieze în Timișoara, rămân să lucreze aici. La programele de masterat, procentul celor care rămân în Timiș din rândul absolvenților programelor tehnice crește ușor la 73%. Restul tinerilor, fie se întorc în orașul de domiciliu, fie aleg să se dezvolte în alte județe sau în străinătate.
“Absolvenții rămân în Timișoara pentru că în piața muncii există o multitudine de joburi. Au de unde alege, există o diversitate pe care orașele mici nu o oferă. De asemenea, salariile sunt mult mai bune în comparație cu ceea ce pot primi de la o firmă mai mică, de acasă. Pe de altă parte, unii tineri când aleg să studieze la Timișoara văd orașul ca o poartă spre vestul Europei. Adică se gândesc ca la finalizarea studiilor să plece din țară. Numai că în cei patru ani de facultate se familiarizează cu orașul, se angajează timpuriu, își creează rădăcini aici, iar după absolvire nu mai există acel entuziasm de a emigra”, a spus rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, Florin Drăgan.