[FOTO-AUDIO]Necropola medievală din Reşiţa, repusă în valoare
Lucrările de arheologie la necropola medievală din zona Ogăşele din cartierul Moroasa al municipiului Reşiţa ar putea fi reluate în curând.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 24 februarie 2021, 10:00 / actualizat: 24 februarie 2021, 15:06
Muzeul Banatului Montan din municipiul de pe Bârzava a solicitat primăriei oraşului curăţirea perimetrului. În prezent se lucrează la înlăturarea arborilor şi a vegetaţiei, crescute haotic pe acel teren care găzduieşte un momunent istoric (N.R. CS-I-m-A-10770.02).
Potrivit cercetătorului dr. Livia Magina de la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, monumentul, de pe Dealul Feţele, atestat din secolul al XIV-lea, anul 1300 este constituit din biserica-sală, necropolă şi donjon, obiective acoperite astăzi de pământ şi vegetaţie.
Conform directorului Muzeului Banatului Montan, Flavius Bozu, primele săpături şi cercetări au fost făcute în anii 70 şi succesiv în 80, 90 şi 2010, iar acum, după mai multe încercări eşuate, s-a solicitat primăriei îngrădirea zonei pentru ca pe viitor să poată fi reluate şi identificate ruinele existente, graţie unei colaborări între Muzeul Banatului Montan şi Primăria Reşiţa. Obiectivul pus în valoare va putea constitui un nou punct de atracţie pentru turiştii care vizitează oraşul reşedinţă de judeţ.
Directorul Muzeului Banatului Montan, Flavius Bozu pentru Radio Reşiţa:
Flavius Bozu a mai subliniat că, fostele ruine ale monumentului medieval românesc, datate din secolele XIV-XV au fost consolidate in situ de elevii fostului liceu siderurgic din Reşiţa, activitate coordonată în anii 70 de fostul director al muzeului Ilie Uzum şi de arheologul Ovidiu Bozu. Ruinele fostei biserici-sală, singura piesă de rezistenţă a complexului medieval păstrată în intravilanul municipiului, au fost vizibile până de curând pe platoul din faţa Ateneului Tineretului.
Sursa foto: facebook