[FOTO][AUDIO] Deşi pandemie, sârbii din Reşiţa nu au renunţat la tradiţiile specifice sărbătorilor de iarnă: arderea Badnjak-ului, slujba de Crăciun şi bucatele tradiţionale
În calendarul ortodox pe 6 ianuarie se încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, iar în cel al credincioşilor de rit vechi începe Crăciunul, urmat peste o săptămână de Anul Nou şi sărbătoarea Bobotezii în data de 19 ianuarie. În seara de miercuri, 6 ianuarie, după Vecernie, sărbii din Reşiţa au ars conform tradiţiei, Badnjak-ul, buturuga de stejar care simbolizează rennoirea şi renaşterea.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 7 ianuarie 2021, 10:00 / actualizat: 7 ianuarie 2021, 18:51
Şi sărbătorile credincioşilor pe rit vechi sunt umbrite anul acesta de situaţia pandemică, a declarat pentru Radio Reşiţa directorul Direcţiei pentru Cultură Caraş-Severin, dr. Liubiţa Raichici, doar că oamenii nu îşi pierd speranţa şi încearcă să fie mai buni cu aproapele, mai îngăduitori cu semenii şi mai dornici de credinţa împărtăşită prin naşterea pruncului Sfânt, în ieslea Betleemului:
În cadrul Vecerniei de aseară, săvârşită în Ajunul Crăciunului de rit vechi, de părintele Vasa Lupulovici – parohul Bisericii Ortodoxe Sârbe din Reşiţa, s-a dat citire credincioşilor prezenţi, pentru prima dată, mesajul Preasfinţitului Luchian Pantelici – Episcop al Ungariei și administrator al Episcopiei Ortodoxe Sârbe a Timişoarei.
Alături de comunităţile sârbe din Banat, Crăciunul îl mai sărbătoresc astăzi şi ucrainenii, rutenii şi lipovenii, precum şi ortodocşii din Republica Moldova.
Foto: Radio Romania Reşiţa