La Anina, Sfânta Varvara şi-a întors faţa de la ortaci
De mai bine de 100 de ani încoace, minerii sărbătoresc, la 4 Decembrie, praznicul Sfintei Mari Muceniţe Varvara – Ocrotitoarea Minerilor.
Articol editat de Casandra Silitra, 4 decembrie 2020, 12:03
Tradiţia sărbătoririi Sfintei Varvara a fost adusă, acum mai bine de 100 de ani, de muncitorii mineri din Silezia. De atunci, în fiecare an, minerii omagiază această zi prin comemorarea ortacilor dispăruţi în nefericitele accidente care au întunecat istoria mineritului şi se roagă pentru protejarea celor care, zi de zi, îşi riscă viaţa intrând în măruntaiele pământului pentru a aduce la suprafaţă cărbunele atât de necesar pentru lumina şi căldura din casele noastre.
La Anina, Sfânta Varvara și-a întors fața de la ortaci. Subsolul orașului Anina încă arde, din cauza cenușei deversate de centrala de termoficare.
Pe 14 ianuarie 2021 se vor împlini 15 ani de la teribilul accident de mină de la Anina, soldat cu şapte morţi, în urma căruia, cea mai adâncă mină din Europa şi singura sursă de venit a zonei, a fost închisă din dispoziţie guvernamentală. Între timp a fost complet devalizată. Și “conservată”! Tot la Anina a fost găsit Ion, cel mai vechi om din România, care are 40.000 de ani. Orașul are un pic peste 9.000 de locuitori.
A fost cel mai tragic accident de mină din ultimii 90 de ani.
Mina Anina a fost cea mai veche din România, fiind deschisă exploatării în 1773
La momentul închiderii, Mina Anina era cea mai adâncă din Europa, 1.250 de metri, iar în subteran lucrau 500 de persoane, 293 dintre acestea fiind în curs de disponibilizare.
Rezervele de cărbune existente se întind pe 100 de ani, iar cele deschise exploatării pe încă 10 ani.
Cel mai grav accident s-a produs aici în 1920, când au murit 201 mineri.
Tragedia l-a inspirat pe Virgil Birou să scrie „Lume fără cer”.
După închiderea minei întreaga zonă a oraşului Anina a căzut în istorie: jumătate din populaţia oraşului este pensionară, cealaltă jumătate, şomeră.