[FOTO-AUDIO] Ziua Internațională a Toleranței, sărbătorită de elevii reșițeni
Articol editat de Cristina Corocan, 16 noiembrie 2020, 13:58 / actualizat: 16 noiembrie 2020, 21:22
În lume este sărbătorită în data de 16 noiembrie Ziua Internațională a Toleranţei. Respectul, acceptarea şi aprecierea diversităţii şi bogăţiei culturale, a formelor de exprimare şi a calităţii noastre de fiinţe umane reprezintă tematica inclusă în proiectul ”Diferiți sub aceeași umbrelă”, inițiat de Colegiul Național Mircea Eliade din Reșița.
”Cu acest prilej au avut loc dezbateri, seminarii online și este organizat un concurs lucrări plastice având ca tematică promovarea unui comportament responsabil și tolerant și a unei atitudini non-discriminatorii în școli și în comunitate”, după cum explică coordonatorul proiectului, Ghiorghița Fercea, directorul instituției de învățământ reșițene:
Nedreptatea, violenţa, discriminarea şi marginalizarea sunt forme ale intoleranţei, iar educaţia pentru toleranţă trebuie îndreptată împotriva fricii şi excluziunii şi către dezvoltarea capacităţii tinerilor de a judeca liber şi independent. Diversitatea religioasă, lingvistică, culturală şi etnică nu trebuie să fie pretext al conflictelor, ci să îmbogăţească viaţa noastră comună. În esenţă, toleranţa înseamnă respectul şi aprecierea diversităţii culturale şi a formelor ei de expresie, a opiniei contrare, a deciziilor altor oameni, grupuri, popoare sau religii. Toleranţa recunoaşte drepturile universale ale omului.
Proiectul inițiat de Colegiul Național Mircea Eliade Reșița a presupus: schimb de bune practici-prezentare si dezbatere Proiectul de minigranturi septembrie 2019- iunie 2020 „Diferiți sub aceeasi umbrelă”, expoziție de creatie plastică: participanti de la Mircea Eliade 20 de cadre didactice, 3 grupe de preșcolari, clase de ciclul primar și gimnaziu, în jur de 200 de copii. La finalul proiectului se va face o jurizare a lucrărilor concepute de elevii reșițeni și vor fi premiate în funcție de complexitatea lor.
55 de cadre didactice din Romania și din Europa participă în proiectul eTwinnig, care face parte din programul ERASMUS+.
sursa foto: Colegiul Național Mircea Eliade Reșița