Peste 21 de mii de cărășeni suferă de diabet. Numărul este de fapt dublu, dar mulți sunt nedepistați
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului este marcată în fiecare an la data de 14 noiembrie. În România nu se vorbește suficient despre diabetul zaharat: 1 din 11 persoane suferă de această boală, iar speranța lor de viață este cu 8,5 ani mai mică față de restul populației. Numărul estimat al celor care au diabet este de peste 1.700.000, iar cei mai mulți ajung pentru prima dată la medic în stadii avansate ale bolii, cu complicații deja instalate.
Articol editat de Valentina Adam, 14 noiembrie 2020, 10:45
În Caraș Severin, statistica bolnavilor evidențiați nu arată ea nici ea mai bine: peste 21 de mii de cărășeni suferă de diabet. Potrivit medicului diabetolog, Caius Diaconescu, numărul real ar fi de 40 de mii de persoane.
”Cea mai nouă statistică din Caraș Severin arată că sunt 20.800 de pacienți luați în evidență. Un număr foarte mare de pacienți raportat la populația județului. Dar ce este mai important de specificat, la un pacient diabetic descoperit, mai avem încă un pacient nedescoperit. Deci cifra exactă a pacienților diabetici este undeva la 40 de mii de persoane,” a declarat dr. Caius Diaconescu.
30% dintre persoanele decedate în urma COVID-19 sufereau și de diabet.
1 din 2 români cu diabet zaharat este spitalizat din cauza complicațiilor, de multe ori acestea fiind foarte grave și ireversibile: risc de orbire, complicații cardiovasculare, renale, amputări la nivelul membrelor inferioare etc. Diabetul zaharat tip 2 provoacă peste 50% dintre amputările de la nivelul membrelor inferioare, iar 40% dintre persoanele cu această suferință ajung să aibă probleme cu vederea.
La nivel de percepție, deși are un potențial fatal și duce la apariția a numeroase comorbidități, diabetul zaharat se află doar la jumătatea listei bolilor pe care românii le consideră grave.
Organizația Mondială a Sănătății plasează persoanele cu diabet zaharat în prima categorie de risc în contextul pandemiei SARS-COV-2: 30% dintre persoanele decedate în urma COVID-19 sufereau și de această condiție medicală.