A început campania electorală pentru alegerile parlamentare
Astăzi, se dă startul campaniei electorale care se va încheia pe 5 decembrie, la ora 7:00, cu 24 de ore înaintea debutului scrutinului. Secțiile de votare se vor deschide pe 6 decembrie, la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 6 noiembrie 2020, 10:39
În timpul campaniei electorale, Radio Reşiţa a introdus în grila de programe emisiuni informative, în care vor fi difuzate informații privind sistemul electoral și tehnica votării, precum şi activități de campanie ale candidaților. Începând de luni, 9 noiembrie, de la ora 20.30 vor fi difuzate emisiuni de mesaje electorale iar de marţi, 10 noiembrie, de la ora 16.05 vor fi difuzate şi emisiuni de dezbateri cu candidaţii. Vor fi realizate 7 dezbateri cu candidaţii pentru Senat si Camera Deputatilor.
În Caraş-Severin, organizarea alegerilor parlamentare este în atenţía Instituţiei Prefectului, căreia îi revine o sumă de obligaţii. Comisia tehnică judeţeană pentru coordonarea activităţii de organizare a alegerilor precum şi grupul tehnic de lucru pentru soluţionarea problemelor de acest fel, au fost deja constituite. Prefectul Cristian Gâfu, precizează că se va vota în 365 de secții de votare, iar în unele cazuri se va schimba locația acestora pentru a se respecta distanțarea socială.
Pentru cele 329 de mandate de deputați și 136 de mandate de senatori s-au înscris în competiția electorală PMP, PNL, PSD, PRO România, UDMR, iar USR este în alianță cu PLUS. Şi minoritățile naționale vor candida pentru Camera Deputaților, deoarece fiecăreia i s-a acordat câte un loc de deputat. Printre partidele neparlamentare care vor participa la campania electorală se numără Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal, Alianța pentru Unirea Românilor, Partidul Verde, Partidul Ecologist Român și Partidul România Mare. La Camera Deputaților și la Senat şi-au înscris candidaturile şi independenţi.
Alegătorii vor vota liste de partid, iar senatorii și deputații se vor alege potrivit principiului reprezentării proporționale.
Şi la alegerile parlamentare va fi folosit Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Sistemul are un rol instrumental în asigurarea integrităţii procesului electoral şi va semnala tentativele de vot ilegal, va asigura unicitatea înscrierii în listele electorale şi va aduna datele statistice privind prezenţa alegătorilor la vot. La alegerile din 6 decembrie va fi folosită şi Aplicaţia informatică pentru verificarea dreptului de vot.