[AUDIO]Lemnul monitorizat la maxim: De astăzi Sistemul Informaţional Integrat de Urmărire a Trasabilităţii materialelor lemnoase, SUMAL 2.0 a devenit operaţional!
Aplicaţia noul SUMAL 2.0 a devenit operațională, iar silvicultorii pot opera în platforma https://preprod.sumal-map.ro/.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 15 octombrie 2020, 10:38 / actualizat: 15 octombrie 2020, 12:32
Măsura a fost implementată de astăzi ca până săptămâna viitoare silvicultorii să o poată testa și să se familiarizeze cu ea.
Conform ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, angajații Gărzii Forestiere sunt cei care creează accesul pentru companiile de tipul ocoale silvice arondate, precum și pentru utilizatorii cu rolul de șefi de ocol aferenți. Șefii de ocoale silvice vor fi cei care vor crea baza de date pentru proprii angajați, astfel încât aceștia să poată introduce datele în sistemul online. Angajații sunt cei care urmăresc fluxul informațional legat de proprietari, fișe proprietate (pentru suprafețe neamenajate momentan), dispozitive de marcare, delegații de marcare, inventarierea cu aplicația mobilă, aprobarea inventarului etc.
Evidența tăierilor și a traseului lemnului vor fi urmărite pas cu pas.
Întreg parcursul lemnului, din momentul în care s-a primit avizul de tăiere și până la extragerea și încărcarea masei lemnoase în mijloacele de transport, poate fi urmărit cu ușurință de organele statului, dar și de activiștii de mediu sau simpli cetățeni. În acest fel se va reuşi deţinerea unei evidențe clare și concrete asupra a tot ceea ce înseamnă tăierea lemnului din pădurile din România, a legalității acestui proces precum și a traseului pe care mijloacele de transport încărcate cu lemn îl vor avea, a mai subliniat ministrul Costel Alexe pe pagina sa de socializare.
Cu explicaţii pentru Radio Reşiţa, comisarul şef al Gărzii Forestiere Timişoara, Amar Ienea:
Sursa foto: facebook Costel Alexe