[FOTO-AUDIO] Colectarea selectivă a deşeurilor, soluţia pentru funcţionarea deponeului de la Lupac
Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca, însoţit de primarii de comune şi de aleşii judeţeni, a efectuat o vizită la Centrul Integrat de Management al Deşeurilor de la Lupac. Aici, au fost identificate o serie de probleme legate de selectarea gunoiului şi lipsa operatorilor care trebuiau să activeze deja la deponeu.
Articol editat de Casandra Silitra, 13 octombrie 2020, 14:14
Problema o reprezintă operatorii de salubritate care nu aduc gunoiul pe categorii, aşa cum o impune legea, susţine directorul deponeului de la Lupac, Remus Marta:
„Pentru că este atât de contaminat, nu îl mai putem recicla. […] Cantitatea care se colectează este extrem de mică, vorbim de reciclabil pentru că, operatorul de salubritate în loc să aducă pe fracţii, cum ne zice şi legea, el îl aduce în amestec, pământ, ciment, betoane, roţi, fier. […] Dacă nu începem să facem selecţia cum trebuie, nu o să reuşim să implementăm sistemul […],” a declarat Remus Marta.
Presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, Romeo Dunca a atras atenţia asupra importanţei colectării selective.
„Concluzia este simplă, treaba nu merge, dar se poate rezolva şi nu cred că este atât de complicat. Totul pleacă de la disciplinarea populaţiei, cum îşi aruncă gunoiul. Disciplinarea populaţiei se poate face foarte simplu, mai ales pe comune, unde controlul este mai uşor pentru că oamenii se cunosc între ei […]. Este foarte important să se înţeleagă că o tonă de gunoi selectat costa 25 de lei, sau neselectat, aproape 100 de lei,” a declarat Romeo Dunca.