Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului, un eveniment de însemnătate istorică, prea puţin cunoscut de cărăşeni
Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului este un eveniment marcat în România, anual, la data de 9 octombrie şi este dedicat comemorării victimelor Holocaustului şi, în special, rolului României în unele dintre cele mai dramatice episoade al istoriei.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 9 octombrie 2024, 12:52 / actualizat: 9 octombrie 2024, 20:52
Din păcate societatea civilă cunoaşte prea puţin istoria acestei naţii. Am stat de vorbă cu unii dintre cărăşeni şi am aflat:
La Sinagoga din Reşiţa, odată cu marcarea acestui eveniment trebuia să aibă loc Ziua porţilor deschise, eveniment care din cauza războiului din Israel şi a acţiunilor antisemite din întreaga lume a fost amânat. În interiorul lăcaşului de cult, omul de cultură Erwin Josef Ţigla are expusă o expoziție de fotografii cu cimitirul evreiesc din Praga, cu imagini realizate în decursul unei vizite în Cehia în anii trecuţi.
Amintim că, în prezent în Caraş-Severin comunitatea evreiască numără aproximativ 50 de membri, care se întâlnesc ocazional în două sinagogi, la Caransebeş şi Reşiţa şi îşi comemorează defuncţii în 4 cimitire: la Bocşa, Oraviţa, Mehadia şi Reşiţa.