Ascultă Radio România Reșița Live

13 februarie 2014 – Ziua Mondială a Radioului

13 februarie 2014 – Ziua Mondială a Radioului

Articol editat de Radio Resita, 13 februarie 2014, 00:28 / actualizat: 13 februarie 2014, 18:03

Să promovăm femeile în radio şi pe cei care le sprijină!

Ziua Mondială a Radioului este dedicată anul acesta femeilor. Unesco, promotorul acestui eveniment ajuns la cea de-a treia  ediţie, a ales ca în 13 februarie, la nivelul ţărilor membre ale ONU, printre care se numără şi România, să promovăm femeile în radio şi pe cei care le sprijină! Extrapolând, promovăm împreună femeia în comunitate, pentru asigurarea echităţii de şanse între femei şi barbaţi, pe toate palierele sociale şi profesionale.

În mesajul UNESCO se subliniază că, pentru că radioul continuă să evolueze în era digitală, el rămâne media care atinge cea mai largă audienţă în întreaga lume. Este esential, prin urmare, să promoveze egalitatea sexelor şi să încurajeze emanciparea femeii.

Întorcându-ne puţin în timp, Ziua Mondială a Radioului se celebrează ca urmare a deciziei luate la cea de-a 36 Conferinţă Generală a UNESCO din noiembrie 2011. Prin urmare, prima dată Ziua Mondială a Radioului s-a sărbătorit pe 13 februarie 2012, când se împlineau 66 de ani de la înfiinţarea postului de radio al Naţiunilor Unite.

Managerul Radio România Reşiţa, Laura Sgaverdea, a stat de vorbă astăzi cu preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, pe marginea acestui subiect… mondial, de viitor şi actual:

Radio România Reşiţa marchează această zi. Jurnalistele, care lucrează pentru a vă oferi informaţia rapid, clar şi concis, vor dovedi şi astăzi că sunt egale colegilor lor bărbaţi!

Subiectul este abordat în radioprogramele noastre, unde sunteţi aşteptaţi să vă exprimaţi gândurile referitor la rolul radioului în viaţa voastră, dar şi într-o seamă de reportaje în care oamenii sunt ascultaţi exprimându-şi părerea despre promovarea femeii în societate, despre femeile jurnaliste şi despre cum sunt ele percepute de public… mai active, mai sensibile, poate, mai tupeiste ca bărbaţii din presă. Nu uităm să vorbim despre gradul de pericol pe care îl presupune munca de jurnalist pentru o femeie, precum şi dificultatea menţinerii unei vieţi de familie tradiţionale. Cât despre discriminare… managerul, jurnalista care a urcat în carieră, Laura Sgaverdea mărturiseşte:

Radioul poate lega vieţi. Aşa s-a întâmplat cu destinele a doi oameni care s-au cunoscut în radio, au întemeiat o familie şi au dat naştere unui om care este legat sufleteşte de radio. Cornelia Vlaicu a aflat de la alpinistul Cornel Galescu care este legătura sa, de familie, cu radioul:

 

Transmiterea informaţiei prin intermediul radioului este o facilitate de care beneficiază şi cei ce urcă pe piscurile înalte de 7 mii de metri. Cornel Galescu confirmă asta:

 

Cornel Galescu, intervievat de corespondentul Radio România Reşiţa la Caransebeş, Cornelia Vlaicu.

*

Femeile cu o carieră de succes şi o familie frumoasă nu mai reprezintă astăzi un vis. Femeile jurnalist reuşesc să se împartă între soţ, copii şi locul de muncă. Opinia reşiţenilor, pe această temă, a consemnat-o Daiana Roşca:

 

 

De ziua mondială a radioului, tot Daiana Roşca este cea care a stat de vorbă cu concetăţenii ei, aflându-le părerea despre jurnalistele care au curajul să meargă în „misiuni imposibile”.

 

Femeile joacă un rol important şi în structurile Poliţiei de frontieră din vestul ţării, deşi încă mai există preconcepţia că meseria de poliţist este una rezervată bărbaţilor. Statisticile arată că 23% din efectivele poliţiştilor de frontieră din Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi o reprezintă componenta feminină. Mai mult decât atâţ la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara funcţionează principiul egalităţii de şanse, afirmă purtătorul de cuvânt al instituţiei, agent şef adjunct Mihaela Leş:

***

Pe parcursul acestei zile, on-line şi on-air vă oferim şi câteva mesaje ale unor personalităţi locale transmise cu prilejul sărbătorii mondiale a radioului.

–      Sorin Frunzăverde, preşedintele CJ CS

–      Silviu Hurduzeu, prefectul jud. Caraş-Severin

–      Mihai Stepanescu, primarul mun. Reşiţa

–      Marcel Vela, primarul mun. Caransebeş

 

Întreaga lume ascultă azi radioul şi îi transmite mesajele sale

Mesaje frumoase, cuprinzând cuvinte de apreciere la adresa femeilor care lucrează în presă, dar nu numai, au fost transmise şi de o seamă de oameni din sectorul comunicării publice.

  • Irina Bakova, director general al UNESCO
  • Christiane Amanpour, şefa departamentului corespondenţilor externi ai postului de televiziune CNN
  • Frank LaRue, raportor special al Naţiunilor Unite pentru Promovarea şi Protecţia Dreptului la Libera Opinie şi Exprimare

În mesajul său, directorul general al UNESCO, Irina Bakova, subliniază că „astăzi sărbătorim radioul ca o forţă a libertăţii de expresie şi pluralism, pentru bărbaţi şi femei… în special pentru femei – care rămân  slab reprezentate în producţia ştirilor, în luarea deciziilor şi deţinerea instituţiilor de presă. Cum putem avea întreaga poveste doar cu jumătate din vocile lumii? De aceea UNESCO lucrează să dezvolte radioul ca o media pluralistică atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, şi să creeze un mediu mai sigur pentru toţi jurnaliştii, indiferent de gen. Radio poate să poarte orice mesaj în orice loc în orice moment – trebuie să deţinem această putere pentru beneficiul tuturor. În acest spirit, UNESCO cheamă astăţi pe toţi radiodifuzorii – de la posturile comunităţilor locale la marile instituţii media internaţionale – să promoveze egalitatea de gen şi emanciparea femeilor şi bărbaţilor în şi prin radio. Acesta este mesajul UNESCO de Ziua Mondială a Radioului.”

 

Una dintre jurnalistele cele mai apreciate ale mass-media mondiale este Christiane Amanpour, şefa departamentului corespondenţilor externi ai postului de televiziune CNN. Vocea sa a răsunat însă, nu de puţine ori, şi pe posturile de radio din întreaga lume în preluări ale transmisiunilor realizate din diverse zone “fierbinţi” ale planetei. În mesajul său, postat pe site-ul UNESCO, Amanpour mărturiseşte că, indiferent dacă e în afaceri, politică, educaţie sau altundeva – inclusiv în instituţiile de presă, de sus până jos, în spatele scenelor sau în faţa camerei de filmat, există nevoia ca femeile să fie reprezentate egal pe toate nivelurile societăţii. Din experienţa sa, lucrând ca jurnalist pe teren mai mult de 20 de ani, a văzut tot mai multe femei pe teren – indiferent că erau reporteri, producători sau uneori ingineri – observând că aduc schimbări mari asupra modului în care sunt acoperite subiectele. Christiane Amanpour subliniază că ”femeile nu relatează doar despre femei. Ele relatează despre femei şi barbaţi, dar şi despre umanitate şi despre evenimentele umanitare în desfăşurare… Când investeşti într-o femeie, ţi se întoarce investiţia 100%. Este o mare şi sigură investiţie… Orice ar fi, femeile fac banii, îşi remontează familiile, comunităţile lor, societatea. Este un cerc concentric care pur şi simplu devine tot mai mare, ridicând astfel întreaga lume.”

 

Frank LaRue, raportor special al Naţiunilor Unite pentru Promovarea şi Protecţia Dreptului la Libera Opinie şi Exprimare: „În primul rând, daţi-mi voie să cred, în calitate de raportor al libertăţii de expresie, că noile tehnologii adauga posibilităţi de exprimare, dar vechile tehnologii nu sfârşesc. Radioul va fi întotdeauna important în comunicarea noastră în lume. Referitor la Ziua mondială a radioului, rolul femeii cred că e crucial. În primul rând pentru că presa, de la radio la orice altă formă de media, permite participarea egală a femeilor în atingerea şi urmărirea informaţiei, dar şi participarea la elaborarea programelor, la prezentarea lor. Avantajul suplimentar al perspectivei femeilor este societatea ca un întreg, şi pierdem ceva din comunicare dacă femeile nu participă egal la toate eforturile media şi la toate eforturile de comunicare. (…) Cred că conducătorii radiourilor îmbogăţesc programele şi fac un serviciu mai bun lumii dacă adaugă o mai mare participare a femeilor. Este fundamental să garantăm echitate, dar nu doar echitate. Este, de asemenea, fundamental să avem femei chiar dacă sunt angajaţi majoritari sau absoluţi. Concentrarea femeilor pe problemele mondiale, pe cele naţionale sau locale este particulară, este foarte specială şi cred că îmbogăţeşte felul în care privim societatea şi felul în care ne învingem prejudecăţile trecutului şi începem să gândim echitabil şi just într-un alt mod. Sigur că încurajez proprietarii şi directorii radiourilor şi media socială să garanteze întreaga participare a  femeilor. Şi aş vrea să felicit UNESCO, astăzi, de Ziua Mondială a Radioului.”

 

(Laura PIPERIU)

***

 

Etichete:
Avertizare cod galben de vânt pentru cea mai mare parte a ţării 
Slide duminică, 4 februarie 2024, 15:14

Avertizare cod galben de vânt pentru cea mai mare parte a ţării 

Se strică vremea din această după-amiază în aproape toată ţara. De la ora 14:00 intră în vigoare un cod galben de vânt, ninsori moderate...

Avertizare cod galben de vânt pentru cea mai mare parte a ţării 
Reșița, în fața schimbărilor climatice: atuuri și provocări – dezbatere publică
Slide vineri, 19 ianuarie 2024, 08:03

Reșița, în fața schimbărilor climatice: atuuri și provocări – dezbatere publică

Reşiţa rezilientă – adaptarea comunităţii la schimbările climatice este tema unei mese rotunde ce urmează să aibă loc săptămâna...

Reșița, în fața schimbărilor climatice: atuuri și provocări – dezbatere publică
ANM: Vreme de primăvară în prima săptămână din 2024. Temperaturile scad la normalul perioadei, de săptămâna viitoare
Slide luni, 1 ianuarie 2024, 14:52

ANM: Vreme de primăvară în prima săptămână din 2024. Temperaturile scad la normalul perioadei, de săptămâna viitoare

Vremea de primăvară va continua să fie prezentă pe parcursul primei săptămâni din noul an 2024 în majoritatea regiunilor. De săptămâna...

ANM: Vreme de primăvară în prima săptămână din 2024. Temperaturile scad la normalul perioadei, de săptămâna viitoare
Concertele de Revelion din vestul țării
Slide sâmbătă, 30 decembrie 2023, 00:13

Concertele de Revelion din vestul țării

Timișoara Cap de afiș la evenimentele din Piața Victoriei va fi trupa The Motans. Atmosfera va mai fi întreținută de trupele timișorene...

Concertele de Revelion din vestul țării
Slide joi, 28 decembrie 2023, 10:43

Prefectul Ioan Dragomir: „multe acte au fost emise pe repede înainte“

Serviciul Juridic al Prefecturii Caraș-Severin (Serviciul Verificarea Legalităţii Actelor, a Aplicării Actelor Normative şi Contenciosului...

Prefectul Ioan Dragomir: „multe acte au fost emise pe repede înainte“
Slide miercuri, 27 decembrie 2023, 16:01

Cărăşenii au luat cu asalt Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean din Reşiţa de Crăciun

Zilele de Crăciun nu au trecut fără incidente în judeţul Caraş-Severin. Numărul persoanelor care au avut nevoie de îngrijiri medicale a fost...

Cărăşenii au luat cu asalt Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean din Reşiţa de Crăciun
Slide miercuri, 27 decembrie 2023, 09:54

Băile Herculane, o destinație populară pentru Revelion, dar nu și pentru pensiuni

Turismul balnear se află şi în acest an, în topul preferinţelor românilor pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă. În staţiunea Băile...

Băile Herculane, o destinație populară pentru Revelion, dar nu și pentru pensiuni
Slide luni, 25 decembrie 2023, 23:32

Noi proteste în Serbia

Câteva mii de persoane s-au adunat luni în fața clădirii Comisiei Electorale Centrale din Belgrad pentru a protesta față de alegerile de la...

Noi proteste în Serbia