Liber de Ziua Mondială a Educaţiei. Copiii de grădiniță, elevii și profesorii vor sta acasă
Elevii şi profesorii vor avea un sfârşit de săptămână prelungit pentru că luni, 5 octombrie nu se fac cursuri. Potrivit contractului colectiv de muncă pentru învăţământul preuniversitar, în 5 octombrie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Educaţiei, zi nelucrătoare.
Articol editat de Casandra Silitra, 1 octombrie 2020, 21:50 / actualizat: 2 octombrie 2020, 10:22
După doar două săptămâni de la începerea şcolii, elevii au parte şi de prima zi liberă. Ziua Mondială a Educaţiei, sărbătorită anual în data de 5 octombrie, va fi marcată anul acesta, în România, printr-o zi liberă pentru elevi şi lucrătorii din învăţământ.
„În conformitate cu prevederile articolului 28, alin (4) din Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar, înregistrat la M.M.J.S.-D.D.S. sub nr. 435/17.04.2019, publicat în Monitorul Oficial, Partrea a V-a nr. 2/14.05.2020, 5 Octombrie- Ziua Mondială a Educaţiei este zi nelucrătoare,” se arată în comunicatul Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-severin.
Ziua Mondială a Educației este sărbătorită anual pe 5 octombrie și este considerată zi liberă pentru elevii din învățământul preuniversitar. Acest lucru este datorat unui contract încheiat între Ministerul Educației și Cercetării și federațiile sindicale care sunt reprezentative pentru învățământ.
Ziua Mondială a Educaţiei este sărbătorită în fiecare an la 5 octombrie, începând cu anul 1994.
A fost desemnată de UNESCO şi marchează semnarea, în 1966, a ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”.
Această recomandare, alături de cea „privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală.
În ţara noastră Ziua Mondială a Educaţiei este marcată distinct de Ziua învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de Ministerul Educaţiei.