România este ţara europeană cu cel mai mare procent de angajaţi din hoteluri concediaţi
România este ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare procent de angajaţi din hoteluri concediaţi în urma pandemiei, a declarat, joi, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, într-o conferinţă de presă.
Articol editat de Alin Datcu, 7 august 2020, 12:12
Acesta a prezentat concluziile unui studiu realizat de Cushman & Wakefield pentru FIHR cu privire la reacţiile patronilor de hoteluri din România la criza provocată de coronavirus, în comparaţie cu reacţiile antreprenorilor europeni din domeniu.
„În România tăierile de salarii au fost mai mici decât ale hotelierilor din Europa, în prima fază. În acest moment, în România 29% din salariaţi au fost concediaţi, iar perspectivele sunt la 38% – cea mai mare cifră din ţările analizate. În Ungaria, doar 19% din salariaţi au fost concediaţi, iar orizontul e să ajungă la 20%, iar la nivel de Europa 24% au fost concediaţi, iar estimarea este 30%”, a afirmat Călin Ile.
Preşedintele FIHR a subliniat că, potrivit rezultatelor studiului, prioritatea hotelierilor români în prezent este asigurarea unui mediu sigur din punct de vedere sanitar pentru angajaţi şi pentru clienţi.
„Priorităţile hotelierilor în contextul crizei: cea mai importantă este pregătirea hotelurilor pentru a fi sigure pentru angajaţi şi pentru clienţi. Acestea sunt răspunsurile hotelierilor din România. Deci aceste informaţii că pe noi nu ne interesează să ne conformăm normelor sunt doar informaţii de presă. A doua ca importanţă este gestionarea rezervărilor, a anulărilor şi a noilor rezervări. Locul trei: cash flow management. Reconsiderarea numărului de angajaţi este pe locul patru”, a declarat Călin Ile.
Reprezentantul patronatelor din domeniul hotelier a atras atenţia că aproape jumătate din hotelierii din România vor fi obligaţi să îşi închidă unităţile, în cazul în care situaţia sanitară va continua în luna august ca şi până în prezent.
„De la finalul lunii martie, 100% din hotelurile din România au simţit impactul crizei, iar 75% au închis porţile. În acest moment, 73% din hoteluri au redeschis, 23% încă sunt închise, dar toate au în plan să redeschidă până la finalul lunii august. 48% dintre hotelierii din România nu rezistă mai mult de luna august. Dacă trece şi luna august, ei vor ajunge pe minus şi vor avea o mare dificultate în a plăti salariile, în a plăti chirii sau alte obligaţii către buget, şi dacă criza continuă în aceleaşi condiţii, doar 7% din hotelieri rezistă până în martie 2021, adică pe un orizont de timp de 12 luni de la momentul declanşării crizei”, a precizat Călin Ile.
Preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România a arătat că hotelierii români sunt cu 10% mai afectaţi financiar de criza sanitară, comparativ cu hotelierii din restul Uniunii Europene.
„Ce e interesant de văzut e că la nivelul tuturor respondenţilor acestor chestionare la acest moment în Europa 39% dintre hoteluri spun că sunt la limita sustenabilităţii financiare, pe când în România spun 48%. Deci suntem cu circa 10 procente mai afectaţi decât restul Europei. Toată lumea e pe pierdere, deci dacă anul trecut eram pe câştig, acum avem o pierdere, hotelurile care reuşesc să reziste la zero sau să înregistreze plusuri sunt excepţii. La întrebarea ‘Ce fel de măsuri aţi luat pentru a vă adapta crizei?’, 84% din hotelierii din România (au declarat că, n.r.) şi-au redus cheltuielile operaţionale, pe când în Europa (au făcut-o, n.r.) 92%. 80% din hotelierii din România au folosit ajutorul dat de Guvern pentru susţinerea forţei de muncă, 55% au blocat orice fel de angajări, 45% au redus orele de muncă”, a adăugat Călin Ile.
AGERPRES