[AUDIO] Alertă sanitară la graniţa cu Timişul! Un focar de Pestă Porcină Africană a fost depistat pe raza Ocolului Silvic Lugoj
[UPDATE] Sunt vizate fondul cinegetic şi gospodăriile populaţiei de pe raza comunelor Bârna şi Sacu în urma depistării unui nou focar de pestă porcină africană la doi mistreţi găsiţi morţi pe unul din fondurile de vânătoare gestionate de Ocolul Silvic Lugoj.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 29 iulie 2020, 15:54 / actualizat: 30 iulie 2020, 12:07
Directorul DSVSA Timiş, Flavius Nicoară, a declarat pentru Radio Reşiţa că existenţa bolii a fost confirmată şi de IDSA Bucureşti, iar ca primă măsură s-a dispus împuşcarea la pândă a mistreţilor pe o rază de 14 km în jurul focarului. Flavius Nicoară a mai subliniat că, focarul de pestă porcină africană la mistreţi este al doilea de anul acesta din judeţul Timiş, primul fiind semnalat la jumătatea lunii mai pe raza comunei Chevereşul Mare.
***
În urma examinării probelor prelevate de la doi porci mistreți găsiți morţi sâmbătă, 25 iulie pe raza fondului de vânătoare 31 Drina gestionat de Ocolului Silvic Lugoj, județul Timiș, a fost confirmată Pesta Porcină Africană.
Centrul Local de Combatere a Bolilor Timiș s-a întrunit miercuri, 29 iulie sub conducerea subprefectului Mircea Băcală, și a emis o hotărâre în baza căreia s-au stabilit măsurile necesare pentru combaterea pestei porcine africane din Fondul Cinegetic 31. În baza acestei hotărâri s-a stabilit zona afectată care reprezintă o rază de 13 km de la caz /locul unde au fost găsite cele două cadavre de porci mistreți.
Zona afectată este formată din:
–zona infectată cu o rază de 8 km care cuprinde urmatoarele localități:
SURDUCU MIC, SĂCENI, SĂRĂZANI, BOTEȘTI, MÎTNICU MIC, STAȚIUNEA SURDUC, GLATNA MONTANĂ, FÂRDEA, HĂUZEȘTI, NĂDRAG, CRIVINA, DRINOVA, BOTINEȘTI, JUREȘTI ȘI POGĂNEȘTI.
–zona tampon de încă 5 km, în exteriorul zonei infectate, care cuprinde următoarele localități:
JDIOARA, JENA, CRICIOVA, GĂVOJDIA, CIREȘU, MĂGURI, LUGOJEL, TAPIA, SUDRIAȘ, TRAIAN VUIA, JUPANI, DUMBRAVA, BUCOVĂȚ, DRĂGȘINEȘTI, GLATNA ROMÂNĂ și ZOLT.
DSVSA Timiș va lua toate măsurile care se impun conform actelor normative în vigoare, Procedurilor și Manualului Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană.
Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.