Jocurile Olimpice 2014: Vladimir Putin a declarat deschise Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci
Articol editat de Radio Resita, 7 februarie 2014, 21:24
Ceremonia, la care au asistat 40.000 de spectatori şi zeci de şefi de state şi guvern, între care şi premierul României, Victor Ponta, a debutat simbolic la ora locală 20,14 (legată simbolic de anul 2014), cu un foc de artificii la malul Mării Negre, dar şi cu o problemă tehnică, după ce unul din cei cinci fulgi care trebuiau să se transforme în inele olimpice nu s-a deschis.
Festivitatea a reunit circa 3.000 de artişti care au participat la un show de aproximativ două ore şi jumătate, momentele principale fiind reprezentate de aprinderea vasului olimpic şi de deschiderea oficială a Jocurilor.
După defilarea delegaţiilor sportive, între care s-a aflat şi cea a României, al cărei portdrapel a fost biatlonista Eva Tofalvi, spectacolul a continuat, conform programului artistic stabilit de organizatori. Au luat cuvântul, apoi, preşedintele comitetului de organizare, Dmitri Cernîşenko, şi preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, germanul Thomas Bach, după care Putin a anunţat deschiderea oficială a Jocurilor de iarnă, care se vor încheia pe 23 februarie.
Jucătoarea de tenis Maria Şarapova a fost cea care a intrat în Stadionul Fişt cu flacăra olimpică, a predat-o apoi atletei Elena Isinbaeva, campioană olimpică la săritura cu prăjina, iar apoi au urmat fostul mare luptător Aleksandr Karelin, triplu campion olimpic, Alina Kabaeva, campioană olimpică la gimnastică ritmică, ultima parte a ştafetei fiind parcursă de fosta campioană olimpică la patinaj artistic Irina Rodnina şi de cel mai mare hocheist rus din toate timpurile, Vladimir Tretiak, care au aprins împreună vasul olimpic.
Peste 3.000 de sportivi şi tot atâţia oficiali, din circa 90 de ţări, vor lua parte cele mai scumpe Jocuri din istorie (37 miliarde de euro), şi la care România va fi reprezentată de 24 de sportivi, la 8 discipline. România a participat la aproape toate ediţiile Jocurilor Olimpice de iarnă, excepţie făcând prima ediţie, din 1924, şi cea din 1960. La competiţia din 1968, de la Grenoble (Franţa), România a cucerit singura sa medalie din istoria participărilor la JO de iarnă, bronz prin echipajul de bob-2 persoane, alcătuit din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe.
La JO de la Soci sportivii se vor întrece pentru 98 de seturi de medalii, cu 12 în plus faţă de JO de la Vancouver în 2010, la 15 discipline: biatlon, bob, combinată nordică, curling, hochei pe gheaţă, patinaj artistic, patinaj viteză, sanie, sărituri cu schiurile, schi alpin, schi fond, schi freestyle, short-track, skeleton, snowboard. Competiţiile vor fi găzduite de 11 baze sportive, Balşoi Ice Dome (hochei), Stadionul Olimpic Fişt (ceremoniile de deschidere şi închidere), Şaiba Arena (hochei), Ice Cube Curling Center (curling), Adler Arena Skating Center (patinaj viteză), Iceberg Skating Palace (patinaj viteză, short-track, patinaj artistic), Laura Biathlon & Ski Complex (biatlon, schi fond, combinată nordică), Rosa Hutor Extreme Park (schi freestyle, snowboard), Rosa Hutor Alpine Resort (schi alpin), RusSki Gorki Jumping Center (combinată nordică, sărituri cu schiurile), Sliding Center Sanki (bob, sanie, skeleton). Competiţia de la Soci are trei mascote, un urs polar, un leopard şi un iepure.
Nu mai puţin de 14.000 de persoane au luat parte la ştafeta flăcării olimpice de-a lungul a 2.900 de comune din Rusia până la aprinderea vasului olimpic. Flacăra olimpică a făcut escale la Polul Nord, în apele lacului Baikal şi chiar în spaţiul cosmic, iar sâmbătă a ajuns şi pe muntele Elbrus, cel mai înalt vârf din Europa (5.633 m). Începută pe 7 octombrie, la Moscova, aceasta este cea mai lungă ştafetă a flăcării olimpice din istorie (65.000 km de-a lungul Rusiei).
Statele Unite a trimis la Soci cea mai importantă delegaţie, 230 de sportivi, în timp ce Rusia, ţara gazdă, a anunţat o echipă de 223 sportivi pentru Jocurile de la Soci. Sursa: Agerpres
(Adina Niţă)