Patronatul din turismul balnear solicită Guvernului stabilirea calendarului de redeschidere a unităților balneare și SPA!
Organizația Patronatelor din Turismul Balnear din România a înaintat, în această săptămână, un memoriu către premierul României – Ludovic Orban, în vederea discutării unui calendar clar de redeschidere a unităților balneare și SPA și a modalităților de stabilire a unor norme de igienă specific prevenirii răspândirii COVID 19, se arată într-un comunicat remis presei.
Articol editat de Smadu Paul-Sever, 10 iunie 2020, 10:17
Dacă până la acest moment industria balneară și SPA a reușit să aibe o dezvoltare constantă în ultimul deceniu, susținută cu eforturi din partea mediului de afaceri românesc, acum ne aflăm în postura de avea nevoie de ajutor din partea Guvernului pentru salvarea acestei industrii! Prioritățile noastre sunt păstrarea funcțională a activității balneare, care poate deveni principalul motor pentru turism și sănătate în viitorul imediat , ținând cont de problematica pandemiei și, de asemenea, menținerea locurilor de muncăpentru personalul extrem de calificat din domeniul nostru, dar și pentru continuarea investițiilor în baza unui program guvernamental de susținere, este opinia lui Florin Băzăvan – vicepreședintele OPTBR și manager al grupului care administrează complexele hoteliere Diana și Afrodita din Băile Herculane.
O serie din aspectele cuprinse în memoriu fac referire la pierderile înregistrate de industria balneară în urma impunerii încetării temporare a activității, arătându-se că încasările înregistrate de unitățile hoteliere sunt cu 90 la sută mai mici în perioada aprilie-mai 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Un alt aspect abordat face referire la lipsa de predictibilitate pentru unitățile care au câștigat licitațiile publice pentru biletele emise de CNPP unde, deși există solicitări din partea beneficiarilor de bilete de tratament, nu există o confirmare a datei de reluare a activității , fapt care are un impact major asupra veniturilor, care numai în luna iunie se ridică la 32 milioane lei, conform locurilor atribuite de CNPP pentru anul 2020!
Totodată, documentul semnalează situații precum întârzierea emiterii voucherelor de vacanță, ceea ce duce la un dezechilibru al situației deja precarăsau dificultatea unităților de a păstra toate locurile de muncă pentru personalul medical din bazele de tratament balnear, acesta reprezentând aproximativ 40 la sută din totalul angajaților trimiși în șomaj tehnic. O situație semnalată de hotelieri este și aceea a investițiilor, toate procesele fiind în acest moment blocate sau suspendate, suma periclitată pentru dezvoltarea balneologiei și segmentului SPA ridicându-se la 80 milioane lei, dar sunt în pericolși investițiile programate în perioada următoare!
O parte dintre unitățile balneare și SPA din țară și-au deschis porțile , în majoritatea stațiunilor, printre care și Complexul hotelier Afrodita din Băile Herculane, urmând să fie deschis și Complexul hotelier Diana din stațiunea de pe Valea Cernei!
Paul-Sever SMADU