[AUDIO] Garda Forestieră Timişoara: Aşa zisul dezastru din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa nu este deloc aşa cum a fost descris în presa centrală şi mediul online!
La sfârşitul săptămânii trecute Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița din Caraş-Severin, a ajuns pe prima pagină a mai multor publicaţii naţionale după ce în mediul online au apărut o serie de imagini care reflectă un posibil dezastru produs de buldozere și drujbe, în apropierea pădurilor virgine incluse în patrimoniul UNESCO. Drumuri desfundate, copaci dezrădăcinați, habitate distruse într-o zonă clasată ca sit de importanță comunitară, dar și ca tampon pentru protecția pădurilor primare de fag.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 9 iunie 2020, 12:25
Direcţia Silvică a judeţului Caraş-Severin explica printr-un comunicat de presă că exploatările forestiere din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița sunt legale pentru că sunt efectuate în zona tampon unde tăierile sunt permise conform amenajamentului silvic, lucru verificat şi confirmat şi de Garda Forestieră Timişoara.
Comisarul şef Amar Ienea pentru Radio Reşiţa:
„Garda Forestieră Timișoara a verificat aspectele sesizate în mediul online cu privire la tăieri în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. Astfel în data de 03.06.2020 agenți constatatori din cadrul Gărzii Forestiere Timișoara au efectuat verificări în teren, în u.a. 45 B, U.P. I din cadrul Ocolului Silvic Sasca Montană, parcelă inclusă în zona de conservare durabilă, unde sunt reglementate tăieri. S-a constatat că a fost constituit un act de punere în valoare cu un volum sub prevederile amenajamentului silvic. În urma verificărilor în teren s-a constatat că titularul autorizației de exploatare a efectuat un traseu de scos-apropiat a materialului lemnos de aproximativ 80 de metri liniari care nu avea aprobările necesare pentru executie, drept pentru care agenții constatatori ai Gărzii Forestiere Timișoara au aplicat titularului autorizației de exploatare amenda contravențională maximă conform legislației în vigoare, de 5000 lei”.
Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița a fost declarat arie protejată în martie 2020, are o suprafaţă de peste 36 de mii de hectare şi este situat la limita sud-vestică a României, în sudul Munţilor Aninei din judeţul Caraş-Severin.
Sursa foto: Garda Forestieră Timişoara