Prima promoție de învățământ dual la Reşiţa: 86 de tineri au învăţat o meserie şi sunt gata pentru angajare
Școala duală s-a dovedit un succes la Reșița. Prima generație de tineri care au ales să învețe o meserie în detrimentul unui liceu teoretic va finaliza școlarizarea în această vară. Este vorba de 86 de tineri, care au beneficiat de cazare și masă gratuită, dar şi de o bursă de 200 lei de la stat și de o bursă tot de 200 lei de la agentul economic unde şi-au desfășurat practica.
Articol editat de Mirabela Afronie, 8 iunie 2020, 07:07
Povestea începea în 2017 când au fost ocupate 127 de locuri. După trei ani de studii, vor absolvi 86 de tineri, gata pentru angajare, cu competențe dezvoltate direct la locul de muncă.
Prima ofertă de calificări profesionale de tip învățământ dual în Reșița, a fost rezultatul cooperării dintre Colegiul Economic al Banatului Montan, Colegiul Tehnic (care s-a unit cu Colegiul Tehnic Cărășan) și 15 agenți economici curajoși pentru a pune în practică această formă de profesionalizare.
Din cele 161 de locuri, cuprinzând 9 calificări solicitate de către angajatori, 123 de locuri au fost ocupate în 2017, din care vor absolvi 86 de tineri, gata pentru angajare, cu competențe dezvoltate direct la locul de muncă.
Angajatorii vor oferi posibilitatea de angajare pentru tinerii care au demonstrat pe parcursul celor trei ani că sunt motivați și disciplinați, pregătiți cu abilități tehnice și cu trăsături de personalitate adecvate unui loc de muncă de viitor.
Pe parcursul celor trei ani angajatorii au investit în viitorii absolvenți instruire de calitate, educație pentru viață și au oferit un suport financiar prin bursele care au dublat bursa de la stat, astfel tinerii au beneficiat de un suport de 400 lei/lună, care a fost întregit de Bursa REPOP acordată de Consiliul Local al Municipiului Reșița care acoperă costurile de cazare și masă pentru elevii din județ.
Primăria Municipiului Reșița, semnatar al contractelor de parteneriat pentru învățământ dual, a planificat și realizat investiții în infrastructura acestor unități de peste 1.5 milioane euro, pentru reabilitarea și dotarea infrastructurii, eficientizare energetică, reparații, lucrări de modernizare, cu fonduri din POR-Regio 2014-2020.
Această primă experiență de formare profesională prin învățământ dual oferă angajatorilor forță de muncă cu competențe adecvate cerințelor actuale la locul de muncă, și cei mai mulți angajatori continuă cooperarea cu școlile partenere și pentru alte calificări.
Felicitări celor două unități școlare și partenerilor acestora:
– Colegiul Economic al Banatului Montan
– Colegiul Tehnic
– S.C. Casa Baraj SRL
– S.C. Crivaia Agrotour SRL
– S.C. Silsor SRL
– S.C. Goldie Pasta SRL
– S.C. Pau Pan SRL
– S.C. Pangram SRL
– S.C. Meliss&Raluk
– S.C. Regal Prosper Food
– S.C. Beg Company Impex
– S.C. Casa cu Tei SRL
– S.C. Plastomet S.A
– S.C. Spaleck SRL
– S.C. Electroechipament Industrial SRL
– S.C. Prodmec SA
– S.C. AUTOLIV ROMANIA S.R.L. (Divizia Textile Reşiţa)
Învăţământul profesional în sistem dual a fost introdus în România ca o nevoie de a acoperi lipsa de meseriaşi lasată în 2009, când s-au închis şcolile profesionale. Şcoala duală este un sistem de învăţământ de tip profesional, care oferă posibilitatea de a face practică nu doar în şcoala în care învaţă elevii, ci şi în companii.
Pentru anul școlar 2020-2021 sunt disponibile 151 de locuri în meserii precum: sudor, electrician, lăcătuș, mecanic auto, tâmplar, ospătar, bucătar, lucrător hotelier, brutar-patiser, comerciant-vânzător, anunță PrimăriaReșița.