Medicul de la ATI Reşiţa, Ema Pascal a salvat vieţi în Italia. „Acum sunt acasă în izolare, mă voi întoarce la spitalul din Reşiţa după cele 14 zile şi cu siguranţă voi pune în practică, ceea ce am învăţat în Italia!”
Misiunea medicilor români care au tratat timp de mai bine de două săptămâni bolnavi cu COVID-19, în Italia s-a încheiat cu succes. Din acest echipaj, vă reamintim că a făcut parte şi medicul Ema Pascal de la ATI Reşiţa. La întoarcerea în ţară, tânărul medic a fost testat pentru depistarea noului coronavirus iar rezultatul a fost negativ.
Articol editat de Daiana Rosca, 3 mai 2020, 14:01 / actualizat: 3 mai 2020, 15:40
Chiar şi aşa, conform protocolului, Ema Pascal a rămas izolată la domiciliu şi după 14 zile se va întoarce la Spitalul din Reşiţa pentru a pune în aplicare ceea ce a învăţat în Italia.
Cum a fost această experienţă pentru Ema Pascal, aflăm chiar de la ea.
„Pentru mine a fost o experienţă unică, pozitivă, din care am avut foarte multe lucruri de învăţat, atât profesional, cât şi pe plan personal-uman. Medicina pe care italienii o practică este de nivel înalt, o medicină de vârf şi pot spune că noi medicii din România am făcut faţă cu brio medicinei de acolo.
Sunt organizaţi diferit, comparativ cu Reşiţa şi Timişoara. Ca şi terapie intensivă au saloanele foarte bine organizate, nu au pereţi ci doar geamuri, astfel că pacienţii pot fi monitorizaţi foarte bine şi din exterior, tot circuitul la ei este foarte logic şi bine gândit. Am observat că medicii de aici au o latură umană foarte dezvoltată şi chiar dacă pacientul este comatos, medicul îi explică pacientului toate procedurile acre i se fac, pentru că ei aşa consideră că este uman, au o relaţie apropiată medic-pacient. Am avut un pacient şi la un moment dat a devenit depresiv, i s-au administrat medicamente dar i-au adus şi un televizor ca să-i ridice moralul, sunt foarte aproape de pacienţii lor. Zilnic, chiar şi de două ori pe zi medicii sună aparţinătorii şi au grijă să-i informeze despre starea de sănătate a rudelor.
Noi lucram 12 ore, totul a fost foarte bine organizat. Kinetoterapeuţii erau foarte bine pregătiţi şi ei au un rol important în recuperarea bolnavilor cu COVID-19. Ei ştiau să se uite pe radiologii, pe CT-uri, o colaborare foarte bună între ei şi medici.
Majoritatea pacienţilor aveau peste 60 de ani dar am avut şi tineri, acest coronavirus nu ţine cont de vârstă. Mi s-a părut că este o formă mai agresivă de COVID-19, ce am văzut acolo în Italia, m-am uitat cu atenţie pe radiografii şi plămânii erau mult mai afectaţi faţă de ce am văzut în Reşiţa şi în Timişoara, dar este strict opinia mea. Noi chiar am respectat protocoalele şi am realizat că măştile sunt foarte importante. Acum sunt acasă în izolare, mă voi întoarce la spitalul din Reşişa după cele 14 zile şi cu siguranţă voi pune în practică ceea ce am învăţat în Italia. O să fac un apel către oameni să respecte în continuare sfaturile autorităţilor, ordonanţele militare să poarte mască şi să păstreze distanţa socială şi cu siguranţă o să trecem cu bine şi peste această perioadă”, ne-a declarat medicul Ema Pascal.
Ema Pascal este un exemplu pentru societate, prin gestul făcut, dar şi pentru tânăra generaţie. Şi-a riscat viaţa şi a ales să ajute, în condiţiile în care în România alţi medici şi-au dat demisia, de frică să nu se infecteze cu COVID-19.