Noul coronavirus „nu a scăpat din laborator”, susține OMS
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat marți, 21 aprilie, că toate dovezile pe care le are la dispoziție sugerează că noul coronavirus, apărut în China la sfârșitul anului trecut, provine de la animale și nu a fost manipulat sau produs în laborator.
Articol editat de Mirabela Afronie, 22 aprilie 2020, 06:56
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat săptămâna trecută că guvernul SUA încearcă să determine dacă virusul provine dintr-un laborator din orașul Wuhan, în centrul Chinei, unde anul trecut, în decembrie, a izbucnit pandemia de coronavirus.
„Toate dovezile pe care le avem la dispoziție sugerează că virusul este de origine animală și nu a fost manipulat sau conceput într-un laborator sau în alta parte”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Fadela Chaib, în cadrul unei informări de presă la Geneva.
„Este foarte probabil ca virusul este de origine animală”, a subliniat oficialul OMS. Nu este foarte clar, însă, a adaugat Fadela Chaib, cum a sărit virusul bariera speciilor și a ajuns în organismul uman, dar „cu certitudine” a existat o gazdă animală intermediară.
„Este foarte probabil că rezervorul ecologic al virusului sunt liliecii, dar trebuie cercetat și descoperit modul în care virusul a ajuns de la lilieci la oameni”, a subliniat Fadela Chaib. Oficialul OMS nu a răspuns la solicitarea de a elabora pe varianta că virusul ar fi scapat dintr-un laborator.
Institutul de Virusologie din Wuhan a respins zvonurile că virusul a fost sintetizat în laborator sau că s-a permis scăparea lui din laborator. Întrebată despre impactul deciziei de săptămâna trecută a președintelui Donald Trump de a suspenda fondurile SUA către OMS din cauza modului în care organizația a gestionat pandemia de coronavirus, Fadela Chaib a răspuns: „Încă analizam situația generată de anunțul președintelui Trump… și vom analiza situația și vom coopera cu partenerii noștri pentru a acoperi orice eventuale goluri. Este foarte important să continuam ceea ce facem, nu numai în ce privește COVID-19, dar în ce privește multe, multe, multe alte programe de sănătate”, a adaugat Fadela Chaib, referindu-se, printre altele, la acțiunile de eradicare a poliomielitei, HIV-ului si malariei.
Bugetul OMS este finanțat în proporție de 81% pentru următorii doi ani începând cu sfârșitul lunii martie, organizația având un buget bienal de 4,8 miliarde de dolari, a mai spus oficialul OMS. SUA sunt cel mai mare contributor al OMS, următorii mari contributori fiind Fundația Gates și Marea Britanie.