Coronavirus/OMS: Planeta duce lipsă de circa 6 milioane de asistenţi medicali
În plina pandemiei COVID-19, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat marti ca planeta duce lipsa de aproape 6 milioane de profesionisti în domeniul asistentei medicale, transmite AFP.
Articol editat de Casandra Silitra, 7 aprilie 2020, 07:34
Într-un raport privind situatia ofertei de asistenta medicala pe plan mondial, agentia ONU, campania internationala Nursing Now si Consiliul International al Asistentilor Medicali (ICN) evidentiaza rolul crucial al asistentilor medicali profesionistilor care reprezinta mai mult de jumatate din personalul medical.
„Asistentele sunt coloana vertebrala a sistemelor de sanatate”, se arata într-un comunicat al directorului general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„Astazi multe asistente sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19”, a amintit oficialul OMS.
Conform acestui raporţ putin sub 28 de milioane de asistenti medicali profesionisti îsi practica meseria în întreaga lume. Între 2014 si 2018, numarul acestora a crescut cu 4.7 milioane, dar „ramâne un deficit de 5.9 milioane de asistenti medicali”, penuria cea mai importanta înregistrându-se în cele mai sarace tari din Africa, Asia de Sud-Esţ Orientul Mijlociu si America de Sud.
Cele trei organizatii cheama statele sa identifice cele mai urgente nevoi si sa acorde prioritate investitiilor în formare, ocuparea fortei de munca si orientare profesionala.
Seful ICN Howard Catton mentioneaza ca procentul de infectare, erorile medicale si rata deceselor sunt „mai mari atunci când sunt prea putine asistente”.
Mary Watkinş coautoare a raportului, si-a exprimat îngrijorarea în legatura cu faptul ca tarile cele mai înstarite, care nu formeaza suficient personal, depind de imigranti si, drept consecinta, agraveaza penuria de cadre în tarile de origine ale acestora.
Autoarea precizeaza ca „80% din profesionistii în domeniul asistentei medicale la nivel mondial practica în prezent în beneficiul a 50% din populatia lumii”.
Referitor la pandemia COVID-19, Mary Watkins a solicitat testarea infirmierilor, în contextul în care unele rapoarte indica o rata de infectare în rândul acestora de 9% în Italia si de pâna la 14% în Spania.
„Avem o proportie foarte mare de persoane din domeniul sanatatii care nu merg la munca de frica de a fi infectati” fara a putea fi siguri, sustine Watkins. De asemenea, acestia nu pot stabili daca au fost bolnavi si în prezent s-au imunizat si se pot întoarce la munca.