Sfaturi privind utilizarea măştilor medicale
Purtarea măștii este una dintre măsurile de prevenire și limitare pentru răspândirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea determinată de noul coronavirus. Cu toate acestea, doar utilizarea unei măști nu este suficientă pentru a asigura un nivel adecvat de protecție și ar trebui adoptate și alte măsuri la fel de relevante. Folosirea măștii trebuie combinată cu igiena adecvată a mâinilor și cu alte măsuri de prevenire și control a transmiterii bolilor respiratorii.
Articol editat de Daiana Rosca, 2 aprilie 2020, 11:11
Reguli de utilizare a măștilor:
– în timpul utilizării, trebuie să evitați atingerea măștii;
– să îndepărtați masca folosind tehnica adecvată (nu atingeți partea din față, ci îndepărtați șnururile din spate), acțiune urmată de spălarea IMEDIATĂ a mâinilor cu apă și săpun;
– să nu reutilizați măștile de unică folosință.
Măștile cu pânză (de ex. bumbac sau tifon) nu sunt recomandate în nicio situație.
Utilizarea și eliminarea corespunzătoare a măștii reprezintă una din măsurile eficiente pentru a limita transmiterea bolilor respiratorii.
În comunitate:
Persoanele fără simptome respiratorii ar trebui: să evite aglomerațiile și să evite frecventarea spațiilor închise aglomerate de ex. supermarketuri, să mențină o distanță de cel puțin 1 metru față de orice persoană cu simptome respiratorii de ex. tuse, strănut, să-și spele frecvent mâinile, folosind apă și săpun atunci când mâinile sunt vizibil murdare sau antiseptic pe bază de alcool dacă mâinile nu sunt vizibil murdare, să utilizeze tehnica de a tuși sau a strănuta în interiorul cotului flexat sau să-și acoperă nasul și gură în timpul tusei și strănutului cu un șerveţel de unică folosință, urmată de aruncarea acestuia după utilizare și spălarea IMEDIATĂ a mâinilor cu apă și săpun, să se abțină de la atingerea gurii, nasului și ochilor, să respecte regulile privind modul de purtare, îndepărtare și eliminare a măștilor asociate cu o igienă corectă a mâinilor după îndepărtare, transmite Institutul Național de Sănătate Publică.