Comori ale cartografiei spaniole sunt la dispoziţia publicului la Biblioteca Naţională a Spaniei
Biblioteca Naţională a Spaniei găzduieşte una dintre cele mai mari colecţii cartografice istorice şi multe dintre aceste valoroase obiecte pot fi văzute în cadrul unei expoziţii care reuneşte hărţi din secolele XVI-XIX, informează astăzi EFE, citată de Agerpres.
Din 1971, din cauza unui incendiu şi a pericolului de deteriorare, importantul patrimoniu cartografic şi bibliografic al Societăţii spaniole de geografie, format din peste 8.000 de hărţi, este depozitat la Biblioteca Naţională. Creată în 1876 cu obiectivul de a cerceta şi difuza cunoştinţele geografice, societatea menţionată are o istorie amplă în cartografie, o disciplină ştiinţifică ce influenţează multe aspecte ale vieţii oamenilor, a explicat directorul Bibliotecii Naţionale a Spaniei, Ana Santos Aramburo.
‘Societatea geografică spaniolă în Biblioteca Naţională a Spaniei. Geografie, colonialism şi educaţie în Spania epocii Restauraţiei’ este numele expoziţiei care adună o selecţie de hărţi ale Spaniei din secolele XVI-XIX. Cea mai veche hartă datează din 1525. De menţionat sunt de asemenea hărţi ale unor cartografi olandezi şi francezi, dar şi hărţi ale continentului american, fostei colonii Filipine sau a explorărilor din Africa.
Bijuteria acestei colecţii cartografice o constituie însă imensa hartă a Spaniei elaborată de iezuiţii Carlos Martínez şi Claudio de la Vega între 1739 şi 1743, la solicitarea marchizului de la Enseńada. Este o hartă detaliată, colorată, de dimensiuni mari (225 x 228 centimetri), realizată la o scală de 1:440.000, şi în vremuri în care Spania avea de suferit de lipsa hărţilor, din cauza lipsei specialiştilor.
Articol editat de Radio Resita, 4 februarie 2014, 20:07 / actualizat: 4 februarie 2014, 22:13