Judeţul Caraş-Severin, pe primul loc în topul mortalităţii infantile din Banat!
Deși rata mortalității infantile a scăzut în ceea ce privește media pe țară, la 6 la mia de copii născuți vii, potrivit datelor finale ale Institutului Național de Statistică, procesate pentru anul 2018, ies la iveală clivaje cronice între județe, precum și între urban și rural.
Articol editat de Daiana Rosca, 5 februarie 2020, 11:41
Astfel, dacă în București rata mortalității infantile a coborât la 3,3 la mie, Tulcea are o rată de 14,7 la mie, peste dublul mediei naționale. O discrepanță dramatică se observă și între urban și rural: în Botoșani, de pildă, rata mortalității infantile în rural este de trei ori mai mare decât la oraș, unde mamele au acces la servicii medicale constante.
Potrivit centralizării INS, sunt județe în care mortalitatea infantilă este și de cinci ori mai mare față de altele, unde șansa la viață a copiilor născuți prematur sau cu patologii severe este mult mai bună.
Județele cu cea mai dramatică rată:
- Tulcea – 14,7 la mia de copii născuți vii
- Botoșani – 12 la mia de copii născuți vii
- Sălaj – 11,1 la mia de copii născuți vii
Județele unde șansa la viață este optimistă:
- Dâmbovița – 3 la mia de copii născuți vii
- Ilfov – 4 la mia de copii născuți vii
- București – 3,3 la mia de copii născuți vii
De exemplu, judeţul Caraş-Severin este pe primul loc în topul mortalităţii infantile din regiunea de vest a ţării. Detalii ne oferă coordonatorul Programului de Reducere a Mortalitaţii Infantile, Salvaţi Copiii România, Ştefania Mircea.
„Judeţul Arad se clasează cu 4,5 la mia de copii născuţi, Timiş 4,2 la mie, Hunedoara 5,1 la mie iar judeţul Caraş-Severin are cele mai multe decese din regiunea de vest a ţării pe anul 2018, procentul, în acest caz fiind de 8,9 la mie. În Caraş-Severin s-au născut 2.362 de copii dar s-au înregistrat 21 de decese… este la diferenţă destul de mare faţă de celelalte judeţe din Banat, având o mortalitate infantilă mai mare”, ne-a declarat Ştefania Mircea.
Organizaţia Salvaţi Copiii România a anunţat şi în acest an, demararea unui amplu proiect de dotare cu aparatură medicală pentru 35 de maternităţi şi sectii de terapie intensivă neonatală şi pediatrie, cu o investiţie totală de aproximativ un milion de Euro.
Este de menționat că rata mortalității infantile se află în corelație cu numărul nașterilor și al deceselor.
„Clivajul uriaș între câteva județe ale țării ne arată că șansa la viață a nou-născuților depinde de accesul la servicii medicale și de dotare a maternităților cu aparatură medicală vitală. Este nu doar o nedreptate profundă, ci și o încălcare a dreptului la viață.
Devine imperios necesar să accelerăm dotarea maternităților și să dezvoltăm programul de combatere a mortalității infantile, pe toate componentele lui vitale. Mizăm pe solidaritatea socială și continuăm să punem presiune pe autorități, să facă din maternități o prioritate zero”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
O discrepanță se observă și în ceea ce privește șansa la viață a copiilor care se nasc în mediul rural. În toate județele, cu excepția Ilfovului, rata mortalității infantile este sensibil mai mare în mediul rural față de mediul urban.
Organizația Salvați Copiii România a anunțat demararea unui amplu proiect de dotare a secțiilor pentru nou-născuți, cu o investiție totală de aproximativ un milion de Euro, în 2020.
Astfel, parte a programului de combatere a mortalității infantile, Salvați Copiii România va achiziționa, pe parcursul anului 2020, aparatură medicală de ultimă generație pentru 35 de maternități și secții de terapie intensivă neonatală și pediatrie. În perioada 2012-2019, organizația a reușit să doteze 96 de maternități din toate județele țării, cu 630 de echipamente medicale, în valoare totală de cinci milioane de Euro.
Viața prematurilor depinde de investiția în maternități: 3,5% din impozitul pe venit
Până pe 25 mai, fiecare contribuabil poate descărca Formularul 230 sau Declarația Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizației, de la adresa www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate și depuse personal la administrațiile financiare sau trimise prin poștă, cu confirmare de primire. Suma nu trebuie menționată în formular, ea urmând să fie completată de administrația financiară.